Engeland schakelt Colombia na strafschoppen uit op WK

Engeland heeft zich dinsdag als laatste land geplaatst voor de kwartfinale van het WK. De ploeg van bondscoach Gareth Southgate versloeg Colombia na strafschoppen nadat het na 120 minuten 1-1 stond.

Colombia kreeg voorafgaand aan de wedstrijd al een flinke dreun te verwerken toen bekend werd dat James Rodríguez het duel met Engeland niet ging redden. De aanvallende middenvelder raakte in de laatste groepswedstrijd tegen Senegal (1-0) geblesseerd aan zijn kuit en lang was het de vraag of hij inzetbaar zou zijn tegen Engeland, maar uiteindelijk nam hij plaats op de tribune.

Zonder James kwam Colombia er in de beginfase tegen Engeland wel enkele keren gevaarlijk uit in de counter. De Zuid-Amerikanen trokken zich terug en hoopten er op snelheid uit te komen. De Colombianen speelden het alleen niet goed uit. Bij Engeland kwam de dreiging vooral van Raheem Sterling en aanvoerder Harry Kane, maar ook zij hadden het vizier nog niet op scherp staan. Het was vooral een harde wedstrijd met weinig kansen aan beide kanten.

Het meest besproken moment van de eerste helft volgde later pas toen Colombiaan Wilmar Barrios voorafgaand aan een vrije trap van Engeland Jordan Henderson met zijn hoofd raakte. Het leek een beetje op een kopstoot, maar de middenvelder kreeg slechts een gele kaart. Zelfs nadat videoscheidsrechter Danny Makkelie de beelden had bekeken.

Waar Colombia het in de eerste helft achterin goed dicht hield, kreeg het land na rust al na tien minuten op knullige wijze een doelpunt tegen. Carlos Sánchez hield Kane vast en scheidsrechter Mark Geiger wees resoluut naar de stip. Sánchez kreeg eerder al in de eerste groepswedstrijd tegen Japan na drie minuten een rode kaart en kreeg nu geel. Kane was genadeloos vanaf elf meter: 0-1. Voor Kane was het al zijn zesde goal op dit WK.

Na de openingstreffer werd de wedstrijd er niet vriendelijker op. De Colombianen maakte enkele overtredingen en raakten gefrustreerd door de soms ietwat overdreven reacties van de Engelse spelers. Daardoor ging het in die fase eigenlijk weinig over het voetbal en kansen voor een van beide teams. Ook de Engelsen gingen soms hard de duels in, waardoor Geiger zijn handen vol had.

In de slotfase kreeg Colombia grote kansen op de gelijkmaker, bijvoorbeeld na een slippertje van Kyle Walker. Invaller Carlos Bacca pikte de bal op en zette een razendsnelle aanval in. De aanvaller vond Juan Cuadrado aan de rechterkant, die de bal veel te hard over het doel schoot. In de extra tijd zorgde keeper Jordan Pickford voor een geweldige redding op een schot van Mateus Uribe, maar uit de daaropvolgende corner kopte Yerry Mina alsnog raak: 1-1. Zo kwam er een verlenging.

Engeland maakte in de eerste helft van de verlenging geen sterke indruk, terwijl Colombia juist weer energie leek te hebben. Radamel Falcao kreeg zijn hoofd net niet tegen een voorzet van Cuadrado en Harry Maguire leverde goed verdedigend werk. Aan de andere kant kregen invallers Jamie Vardy, die buitenspel bleek te staan, en Danny Rose, die net voorlangs schoot, ook goede kansen op een goal. Eric Dier kopte ook nog over uit een hoekschop en uiteindelijk kwam er een strafschoppenserie aan te pas.

Tijdens de strafschoppenreeks maakten Falcao, Cuadrado en Luis Muriel geen fout namens Colombia. Kane en Marcus Rashford deden dat ook niet bij Engeland, maar Henderson miste de derde penalty. Een geluk voor hem was dat Uribe vervolgens ook miste voor Colombia. Kieran Trippier maakte daarna gelijk. Pickford stopte de vijfde strafschop van Bacca en Dier schoot Engeland naar de kwartfinale. Engeland rekende daarmee af met een penaltytrauma, want het land werd op de eindrondes van 1990, 1996, 1998, 2004, 2006 en 2012 na strafschoppen uitgeschakeld.

Engeland neemt het in de kwartfinale op tegen Zweden, dat eerder op de dinsdag Zwitserland uitschakelde (1-0). Het duel staat zaterdag om 16.00 uur op het programma.