Sprookje Zweden duurt voort dankzij toevalstreffer tegen Zwitserland

Reacties

Zweden heeft dinsdag in een weinig enerverende wedstrijd tegen Zwitserland de kwartfinale van het WK bereikt. De ploeg van bondscoach Janne Andersson won met 1-0 en treft de winnaar van de laatste achtste finale tussen Colombia en Engeland.

Sprookje Zweden duurt voort dankzij toevalstreffer tegen Zwitserland

Dat de Zwitsers het achterin zonder de geschorste Stephan Lichtsteiner en Fabian Schär moesten doen was in de beginfase te merken. De defensie maakte een onzekere indruk en de Zweden kregen al vroeg kansen via Marcus Berg (naast) en Albin Ekdal (over). Vervolgens kreeg Zwitserland wat meer controle en vond Xherdan Shaqiri Steven Zuber, die net over kopte.

Dat het bij rust nog 0-0 stond was bijzonder, want beide landen kregen meer kansen op een goal. De Zwitserse keeper Yann Sommer bracht redding op een schot van Berg en aan de andere kant keek Robin Olsen een poging van Granit Xhaka over zijn doel. Ook mogelijkheden van Emil Forsberg en nog een keer Ekdal gingen er niet in.

In de tweede helft duurde het even voordat de wedstrijd tot leven kwam en eigenlijk was er een doelpunt nodig. Dat kwam er na ruim een uur ook toen Forsberg net buiten het zestienmetergebied ruimte zag en uithaalde. Via verdediger Manuel Akanji belandde de bal in het Zwitserse doel: 1-0.

Na de openingstreffer werd meer spektakel verwacht, mede door de dubbele aanvallende wissel van de Zwitsers, maar veel beter werd de wedstrijd er niet op. Zweden bracht in de slotfase twee extra verdedigers en ging met vijf man achterin spelen om te voorkomen dat de Zwitsers gelijk maakten.

In die missie slaagde Zweden, al leek invaller Haris Seferovic bijna nog voor 1-1 te zorgen. Olsen redde knap op zijn kopbal. Vervolgens kreeg invaller Martin Olsson in de counter alle ruimte, maar werd hij door verdediger Michael Lang neergehaald. Scheidsrechter Damir Skomina wees aanvankelijk naar de stip en gaf Lang rood, maar na het bekijken van de beelden werd het toch een vrije trap voor Zweden. De poging van Ola Toivonen werd gepakt door Sommer.

Zweden kan nu achterover zitten en kijken wie de tegenstander in de kwartfinale wordt. Colombia en Engeland strijden later op de dinsdag om het laatste ticket. De overige kwartfinales zijn Uruguay-Frankrijk, Brazilië-België en Rusland-Kroatië.

'Zweden is recentelijk alleen kapot gespeeld door Arjen Robben'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.