EK-terugblik Dag 8: De donkere wolken van Donetsk

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

EK-terugblik Dag 8: De donkere wolken van Donetsk

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/524b98c0-f1b9-4061-b467-0262f3ba88e5_image1223833673616587181.jpg" /> Al tijdens de volksliederen lieten de weergoden zich gelden. Koud was de wedstrijd onderweg of Björn Kuipers kon niet anders dan de beide ploegen naar de kleedkamer dirigeren. De stortregens waren niet onoverkoombaar, maar de onweersbuien dwongen de Nederlandse arbiter tot drastischer maatregelen.

Het water bleef met bakken uit de hemel komen en de bliksem verlichtte steeds weer de hemel in Donetsk. Toen de weergoden waren uitgeraasd, bleek de Oekraïense storm geen vervolg op het veld te krijgen. Na de hervatting werd duidelijk dat het gastland tekort kwam om na Zweden ook Frankrijk een pootje te lichten. Scheids Kuipers en de assistent scheidsrechters tot nu toe foutloos ‪#oekfra‬ Zwembad in Donetsk Dat belooft wat voor na de hervatting. Oekraïne was simpelweg niet opgewassen tegen Frankrijk. En wat doe je dan als verliezend coach, dan prijs je de tegenstander de hemel in. 'We hebben tegen een van de beste ploegen van de wereld gespeeld', zei bondscoach Oleg Blochin na de nederlaag.

Voor zijn Franse collega Laurent Blanc was het een bevestiging van het nieuwe Frankrijk dat in niets lijkt op de muitende ploeg van twee jaar geleden op het WK. 'Het plezier straalde er af bij mijn spelers en voor mij was het een feest om er naar te kijken.' Het eigen volk zal Les Bleus ongetwijfeld in de armen sluiten zoals het ze in Zuid-Afrika uitkotste. <br /><br /> Daar sta je dan met alle goede bedoelingen. Met de komst van Erik Hamrén maakte het betonvoetbal van Lars Lagerbäck plaats voor meer avontuurlijk voetbal. De frisse wind bracht Zlatan Ibrahimovic terug bij de Zweedse ploeg. De kwalificatie verliep naar wens en dus waren de verwachtingen hooggespannen.

Maar na twee wedstrijden is het al gedaan met de EK-hoop van Zweden. Andriy Shevchenko deelde namens Oekraïne de eerste tik uit, vrijdag volgde de genadeklap van Danny Welbeck. De uitschakeling kwam hard aan in het Zweedse kamp. At the age of 34 years and 286 days, Olof Mellberg became Swedish oldest goal scorer at ECh, surpassing Henrik Larsson (32y-276d). ‪#euro2012 'We stonden in beide wedstrijden na een uur op voorsprong, maar hebben geen punt', zei Sebastian Larsson. 'Dat is de grootste teleurstelling van allemaal.' De hervormingen van Hamrén hebben dan wel de Zweedse ploeg meer aanvalsdrang gegeven, de defensieve zekerheid onder Lagerbäck is ook verdwenen.

Al moeten we daarbij natuurlijk wel aantekenen dat de doelpunten van Theo Walcott en Danny Welbeck waarschijnlijk niet vaak meer te zien zullen zijn op de velden. 'Zo'n doelpunt van Walcott dat gebeurt eens en nooit meer', aldus Larsson. 'Als hij dat duizend keer probeert, scoort hij geen enkele keer. Dat is de waarheid.' En die is net zo hard als die van de uitschakeling. <br /><br /> Samenstelling: Lars Ulrich
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen