EK-terugblik Dag 6: supersub Varela 'redt' falend Oranje

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

EK-terugblik Dag 6: supersub Varela 'redt' falend Oranje

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/8b9245bf-1164-4336-b5e8-8753a58ad4f0_image1914172318757247947.jpg" /> Het Nederlands elftal werd tegen Duitsland op alle fronten afgetroefd. Het middenveld van de Mannschaft functioneerde beter, de Duitse defensie gaf minder ruimte weg en in de afronding waren de Duitsers dodelijker.

In de eerste helft kreeg Robin van Persie één grote kans en een goede mogelijkheid. De door bondscoach Bert van Marwijk in de spits gehandhaafde aanvaller kon oog in oog met doelman Manuel Neuer tot twee keer toe niet overtuigen met een zwakke inzet.

Aan de andere kant was Mario Gomez zo scherp als een mes. Eén op één met Maarten Stekelenburg schoot hij de Duitsers op voorsprong en even later knalde Super Mario ook de 2-0 tegen de touwen. Het was een staaltje effectiviteit waar Oranje, dat tijdens dit EK grossiert in gemiste kansen, een puntje aan kan zuigen. R: Bommel staat veel te diep. Pass lijnen naar Sneijder en van Persie worden zo geblokt. ‪#euro2012 Bij de doelpunten van Gomez kwamen de tekortkomingen van het Nederlands elftal wel erg pijnlijk aan het licht. Joris Mathijsen, en bij de eerste goal ook John Heitinga, verloor de spits van Bayern München tot twee keer toe uit het oog en bovendien kon Bastian Schweinsteiger vogelvrij als aangever fungeren, zonder dat hij hinder ondervond van het Nederlandse middenveld.

Waar Schweinsteiger zich zowel met de defensie als de aanval bemoeide, viel bij de Hollandse middenlinie andermaal het gebrek aan dynamiek op. Dat moet vooral Mark van Bommel worden aangerekend. Behalve een goeie pass op Robin van Persie, waaruit Oranjes grootste kans van de eerste helft ontstond, leverde de aanwezigheid van de 35-jarige controleur louter problemen op.

Bij de twee Duitse treffers kreeg Schweinsteiger alle ruimte om Gomez aan te spelen, en beide keren was het Van Bommel die zijn defensieve taken verwaarloosde door te veel ruimte weg te geven. Het resulteerde in een wissel tijdens de pauze, maar Oranje kwam ook in het tweede bedrijf tekort om de opgelopen schade nog te repareren. <br /><br /> Portugal boekte tegen Denemarken een late en uiterst belangrijke overwinning. Dat was echter niet te danken aan Cristiano Ronaldo, de grote vedette van Real Madrid en de nationale ploeg. Ronaldo miste twee opgelegde kansen en kon ook bij vrije trappen geen gevaar stichten.

Het wordt zo langzamerhand een bekend verhaal met Ronaldo, die op grote toernooien niet thuis geeft. Ook op het WK 2010 viel de razendsnelle aanvaller vooral op door egoïstisch spel en mislukte acties.

Tegen Denemarken had Ronaldo het duel bij een 2-1 voorsprong tot twee keer toe in het slot moeten gooien. Beide keren slaagde hij er niet in om de één-tegen-één-situatie met doelman Stephan Andersen in zijn voordeel te beslechten. En dus wacht de aanvaller nog altijd op zijn eerste interlandgoal van 2012. 2 - There have only been 3 headed braces in Euro Finals since 1980, and all have come in 2012 (Mandzukic, Shevchenko, Bendtner). Aerial. Waar Ronaldo dit seizoen in clubverband zestig keer scoorde, daar was Sunderland-spits Nicklas Bendtner met acht goals een stuk minder productief. De 1 meter 94 lange centrumspits is in zijn nationale ploeg echter veel regelmatiger van waarde dan de Portugese vedette.

Woensdagavond poetste Bendtner met twee treffers de 2-0 achterstand van Denemarken weg. In de laatste vijf confrontaties met Portugal nam de 24-jarige Deen (die op de foto de 2-2 binnenkopt), inclusief zijn twee goals van woensdagavond, liefst zes treffers voor zijn rekening. De Deense comeback bleef echter onbeloond, aangezien invaller Silvestre Varela vlak voor tijd hard raak schoot en zo de EK-hoop van zowel Portugal als Nederland enigszins in leven hield. <br /><br /> Samenstelling: Tim Vos
Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen