EK-terugblik Dag 1: Advocaat met een gouden wissel

Zoals jullie gewend zijn van Voetbal International volgen we het nieuws op de voet. Gedurende het EK staan we echter ook stil bij de dag van gisteren. Wat viel ons allemaal op?

data-height="90" data-width="100" data-align="left" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/2e06a676-7372-4e42-83d5-96f6ad956315_image920832690108444720.jpg" /> We kunnen er alleen maar naar gissen, maar misschien gingen de gedachten van Dick Advocaat vrijdag tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië even terug naar 19 juni 2004. Tijdens het EK in Portugal was hij bondscoach van Nederland en kwam Oranje op een 2-0 voorsprong tijdens het groepsduel tegen de Tsjechen. Toch ging de wedstrijd uiteindelijk met 3-2 verloren en na afloop had iedereen het over de wissel in de 58ste minuut, toen Paul Bosvelt als vervanger voor Arjen Robben in het veld kwam bij een 2-1 stand.

Acht jaar later is Advocaat bondscoach van Rusland en opnieuw was Tsjechië de tegenstander. Alan Dzagoev en Roman Shirokov hadden de Russen op een 2-0 voorsprong gezet, waarna Vaclav Pilar voor de aansluitingstreffer zorgde. Opnieuw besloot Advocaat te wisselen, maar dit keer een aanvaller voor een aanvaller. Roman Pavlyuchenko verving Aleksandr Kerzhakov en met succes. Pavlyuchenko makes it 4-1! The substitute twists and turns inside the Czech Republic box before firing into the top left corner #EURO2012 Pavlyuchenko kwam in de 73ste minuut in het veld en gaf zes minuten later de assist voor de 3-1 van Dzagoev en vijf minuten voor tijd zorgde hij hoogstpersoonlijk voor het slotakkoord door de vierde Russische treffer binnen te schieten.

Deze wissel van Advocaat pakte dus perfect uit en Rusland lijkt meteen topfavoriet voor de winst in Groep A. Daardoor behoort een kwartfinale tegen Nederland tot de mogelijkheden, net als vier jaar terug in Basel. Toen was Guus Hiddink nog bondscoach van Rusland en bezorgde hij Oranje een flinke kater door na verlenging met 3-1 te zegevieren. <br /><br /> De openingswedstrijd van het EK werd vrijdagavond geleid door Carlos Velasco Carballo. De 41-jarige Spaanse scheidsrechter moest het duel tussen gastland Polen en Griekenland in goede banen leiden, maar eiste een negatieve hoofdrol voor zich op. De Madrileen drukte een stempel op de wedstrijd door nog voor rust Sokratis Papastathopoulos met twee onterechte gele kaarten van het veld te sturen en in de tweede helft gaf hij Wojciech Szczesny direct rood. Voorafgaand aan de wedstrijd was iedereen al gewaarschuwd over de reputatie van Velasco Carballo, die zelden een wedstrijd affluit met 22 spelers op het veld. 16 – Tonight's referee Carlos Velasco Carballo dished out 16 red cards in just 19 games in La Liga this season. Strict. Het afgelopen seizoen in de Primera División floot Velasco Carballo in totaal negentien duels, waarin hij liefst zestien keer een speler van het veld stuurde. Ook tijdens het EK leek de Spanjaard zijn reputatie hoog te willen houden gezien zijn twee rode kaarten. Het is te hopen dat Pierluigi Collina, voormalig toparbiter en op dit moment hoofd van UEFA's scheidsrechterscommissie, goed heeft meegekeken. Tijdens het Europees kampioenschap wil iedereen de beste spelers van het continent zien, maar ook de beste scheidsrechters. <br /><br /> Samenstelling: Arjan van den IJssel
Foto's: VI Images