EK-droom België aan flarden na heerlijke kraker tegen Italië

Reacties

België is uitgeschakeld op het EK. De Rode Duivels gingen in een heerlijke kraker ten onder tegen een van de andere favorieten voor EK-winst. Italië bleek te sterk en wacht nu een halve finale tegen Spanje.

EK-droom België aan flarden na heerlijke kraker tegen Italië
© Pro Shots
België
België
1 - 2
Italië
Italië

In München stelden de twee Europese grootmachten niet teleur. België zocht met Kevin De Bruyne, die de race tegen de klok won, al snel naar de aanval. Na een speldenprikje van Romelu Lukaku was het vervolgens even schrikken voor de ploeg van bondscoach Roberto Martínez. Leonardo Bonucci liep de 0-1 binnen, maar de arbitrage stak daar uiteindelijk een stokje voor. In de aanloop naar de treffer had de bij de vrije trap eveneens mee naar voren gekomen Giorgio Chiellini buitenspel gestaan en dat gold ook voor Bonucci bij de treffer zelf.

Zo bleef het 0-0 en ging België verder met de zoektocht naar de 1-0. Doelman Gianluigi Donnarumma had bij een pegel van De Bruyne en een geplaatste inzet van Lukaku een adequaat antwoord. In de heerlijke eerste helft, die in een flink tempo werd afgewerkt, was het woord vervolgens weer aan de Italianen. Een inzet van Lorenzo Insigne trof geen doel, maar kort na die poging was het wél raak.

Immobile
Nicolò Barella was de maker van het openingsdoelpunt. Hij vocht zich op wilskracht langs zijn tegenstanders en schoot tegendraads raak. Daarmee profiteerde de middenvelder ook van slecht uitverdedigen van Jan Vertonghen, die op zijn beurt mogelijk weer afgeleid werd door Ciro Immobile. Tijdens de aanval waaruit Barella scoorde, stortte de spits immers ter aarde. Hij bleef liggen tijdens de actie waaruit Barella uiteindelijk scoorde. Eenmaal opgestaan kon ook Immobile vervolgens het feestje meevieren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Met het spektakel in de eerste helft was het nog lang niet gedaan. Insigne schoot in de 44ste minuut op de voor hem typische wijze de 0-2 op het scorebord. Hij krulde de bal in de bovenhoek en zelfs Thibaut Courtois had geen antwoord.

Lang om feest te vieren hadden de Italianen niet, want een minuut na de 0-2 wees arbiter Slavko Vincic naar de strafschopstip. Rechtsback Giovanni di Lorenzo had in de ogen van de Sloveense scheidsrechter de Belgische dribbelaar Jérémy Doku, de negentienjarige vervanger van de niet fitte Eden Hazard, naar de grond gebracht. Het gevolg van dat discutabele en veelbesproken besluit leidde tot de rake penalty van Lukaku en een 1-2 ruststand. De Italianen gingen zodoende boos naar binnen, terwijl de Belgen de laatste strohalm leken te grijpen.

Spinazzola
Na rust was het even wachten op vuurwerk, maar had het na een uur 2-2 moeten staan. De Bruyne speelde Lukaku aan en de spits leek alleen maar binnen te hoeven tikken in een leeg doel. Na een slappe inzet en een blok van Leonardo Spinazzola, die nog maar ternauwernood op tijd was, bleef Italië die 2-2 bespaard (zie foto midden). Dat tot ongeloof van het gehele Belgische kamp.

© Pro Shots

In het vervolg drong België nog wel aan. Zo ging een voorzet van Nacer Chadli maar net voorbij aan het voorhoofd van Lukaku en kon ook Thorgan Hazard er bij de tweede paal niet meer bij. Doku knalde de bal over en naarmate het eindsignaal groeide het geloof bij de Italianen, die uiteindelijk standhielden en ook het vijfde duel dit EK omzetten in een overwinning. In de slotfase ging dat zonder Spinazolla, hij moest afhaken met een spierblessure en het heeft er alle schijn van dat het EK van de dit toernooi zo uitblinkende linksback erop zit. Daarmee was hij overigens niet de enige die geblesseerd afhaakte. Nacer Chadli viel in de 69ste minuut in en moest vier minuten (!) later alweer vervangen worden.

Gouden Generatie
Italië bleef zodoende voor de 32ste keer op rij ongeslagen onder bondscoach Roberto Mancini en is dinsdag de tegenstander van Spanje in Londen. De Belgen, die nu in vijf duels op een eindronde nooit wonnen van de Squadra Azzurra, druipen af. De Gouden Generatie van onze zuiderburen is er wederom niet in geslaagd de aanwezige kwaliteit om te zetten in een hoofdprijs. In de komende jaren zal moeten blijken of er nog een nieuwe kans volgt.

België
Thibaut Courtois 6,5
Toby Alderweireld 5,5
Thomas Vermaelen 6
Jan Vertonghen 6
Thomas Meunier 6
(69. Nacer Chadli) -
(73. Dennis Praet) -
Youri Tielemans 5,5
(69. Dries Mertens) -
Axel Witsel 7
Thorgan Hazard 6
Kevin De Bruyne 6,5
Jérémy Doku 7
Romelu Lukaku 6,5
Bondscoach: Roberto Martinez 6,5
Italië
Gianluigi Donnarumma 7,5
Giovanni Di Lorenzo 6
Leonardo Bonucci 7
Giorgio Chiellini 7,5
Leonardo Spinazzola 8
(79. Emerson Palmieri) -
Nicolò Barella 8
Jorginho 7
Marco Verratti 7
(74. Bryan Cristante) -
Federico Chiesa 7
(90. Rafael Tolói) -
Ciro Immobile 5,5
(74. Andrea Belotti) -
Lorenzo Insigne 8
(79. Domenico Berardi) -
Bondcoach: Roberto Mancini 8
Scheidsrechter: Slavko Vincic (SLO) 6
Bekijk hier al onze video's
Meer België
Meer over België
Meer Italië
Meer over Italië
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.