Duits voetbalsprookje: recordtrainer pakt na 5844 dagen eerste Bundesliga-zege

Reacties

Voor veel clubs in Duitsland was het een normaal weekend. Niet voor 1. FC Heidenheim. Zestien jaar na de aanstelling van trainer Frank Schmidt boekte het namelijk de eerste zege op het hoogste niveau.

Duits voetbalsprookje: recordtrainer pakt na 5844 dagen eerste Bundesliga-zege
© Pro Shots
Heidenheim
Heidenheim
4 - 2
Werder Bremen
Werder Bremen

Bij de aanstelling van Schmidt speelde Heidenheim nog anoniem op het vierde niveau. In het tweede seizoen van de trainer werd echter promotie naar de 3. Liga bereikt. Op dat niveau had Schmidt vijf jaar nodig voor een nieuwe stap omhoog. Die werd in 2014 gezet. Heidenheim klom op tot het tweede niveau van Duitsland, met Schmidt als architect van het sportieve succes.

In de 2. Bundesliga leefde Heidenheim geen opvallend bestaan. De club pendelde jarenlang tussen de middenmoot en subtop, zonder ooit in de problemen te komen. Tot afgelopen seizoen alle puzzelstukken plots in elkaar vielen. In zijn zestiende seizoen als trainer leidde Schmidt Heidenheim voor het eerst in de geschiedenis naar de Bundesliga.

Voor de interlandbreak liet Heidenheim al zien een snelle leerling te zijn. Na twee nederlagen pakte de ploeg van Schmidt knap het eerste punt uit de geschiedenis. Nota bene op bezoek bij titeluitdager Borussia Dortmund. Dat de eigen Voith-Arena twee weken later getuige zou zijn van de eerste Bundesliga-zege op het hoogste niveau, was toen echter nog niet meer dan een droom.

Zondagmiddag was het dan toch zo ver. Op eigen veld werd Werder Bremen in de eerste helft van het veld geblazen. De voorsprong (2-0) werd echter na de rust uit handen gegeven, maar de ploeg van Schmidt toonde weerbaarheid. Eren Dinkci en Jan-Niklas Beste schoten Heidenheim naar de eerste Bundesliga-zege in de historie van de club.

Tekst gaat verder onder de video.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een heuglijke middag, die voor Schmidt sowieso al memorabel zou zijn. De oefenmeester werd zondag namelijk de langstzittende trainer in de historie van het Duitse voetbal. Schmidt loste de legendarische Freiburg-trainer Volker Finke af, die in het verleden 5843 dagen aan het roer stond bij die club. Inmiddels is Schmidt alweer twee dagen verder, waardoor zijn naam voorlopig in de recordboeken staat.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Bundesliga
Meer over Bundesliga
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.