Dubbelslag Malen bezorgt Dortmund makkelijke middag

Borussia Dortmund heeft de druk op de ploegen boven hen zaterdag opgevoerd. De wedstrijd tegen FC Köln leverde een makkelijke zege op: 0-4. Grote man bij de geel-zwarten was Donyell Malen, die twee keer scoorde waarvan één keer op aangeven van Ian Maatsen.

1. FC Köln
1. FC Köln
0 - 4
Borussia Dortmund

De eerste kans was raak voor Borussia Dortmund. Een uitdraaiende hoekschop van Julian Brandt belandde bij Malen, die droogjes afwerkte. Het was de druppel voor de aanhang van de geplaagde Effzeh, de club die een transferverbod heeft, op degraderen staat en zowat zijn hele voorhoede geblesseerd moet missen.

De fanatieke supporters wierpen chocolademunten op het veld, en dan meteen zoveel dat het minuten kostte om ze te verwijderen. Toen dat gelukt was, vonden de fans van Dortmund het smijten met snoep ook wel een aardig spelletje. Wellicht hadden ze op de korte rit van Dortmund naar Keulen honger gekregen, want hun voorraad was beduidend kleiner. Na een minuut of acht oponthoud werd de partij hervat. Het ging om een protest tegen investeerders in de DFL en was ook in andere stadions aan de hand.

Köln probeerde wel aan te vallen, maar het ontbreekt de club momenteel aan scorend vermogen. De bezoekende ploeg leunde op zijn nipte voorsprong en haalde de rust. Een klasseflits van Jadon Sancho en onbeholpen Keuls verdedigen leverde een strafschop op. Niclas Füllkrug benutte de penalty. Drie minuten later viel de definitieve beslissing door een prachtige Nederlandse goal. Maatsen zette Malen vrij voor het doel, de rappe Noord-Hollander was niet meer in te halen en scoorde.

In blessuretijd scoorde Youssoufa Moukoko nog, de jongeling bepaalde de eindstand in het RheinEnergieStadion op 0-4. Dortmund, over een paar weken tegenstander van PSV in de Champions League, staat nog steeds vijfde maar nadert de bovenste vier. Köln blijft voorlaatste. Volgende week is het Borussia Dortmund - VfL Bochum en VfL Wolfsburg - FC Köln.