Driessen kritisch op falende VVV-spitsen: 'Als ik een geweer had…'

VVV-Venlo pakte zaterdag opnieuw belangrijke punten in de strijd tegen degradatie door FC Emmen met 2-0 te verslaan. Interim-trainer Jay Driessen was opgelucht, maar baalde er ook van dat zijn ploeg het zo lang spannend hield nadat de bezoekers met tien man kwamen te staan.

Emmen-verdediger Lorenzo Burnet kreeg twintig minuten voor het einde een rode kaart. Pas diep in de extra tijd besliste Peter van Ooijen de wedstrijd met de 2-0. Daarvoor miste onder anderen invaller John Yeboah een enorme kans. Oog in oog met doelman Dennis Telgenkamp had de aanvaller ook nog Haji Wright naast zich lopen. Yeboah stuitte echter op de keeper.

Geweer
'We maken het onszelf heel moeilijk', sprak Driessen tegen FOX Sports. 'We hadden de wedstrijd eerder in het slot kunnen gooien. Vanaf de bank kun je er zo weinig aan doen. Ik zeg weleens: "Als ik een geweer had, had ik er misschien een paar neergeschoten." Maar ik denk dat ik dan niet meer zo veel spelers overhoud. De spanning gaat dan een rol spelen. We moeten het eerder beslissen, nu bleef het tot de laatste minuut spannend. We zitten nu in een fase waarin het even meezit.'

Driessen wist ook dat de bal in de slotfase maar één keer goed hoefde te vallen voor het tiental van Emmen. 'We moeten meer op balbezit spelen en de bal in de ploeg houden. We gingen te snel voor de lange bal. We moeten Emmen op zo'n moment kapotspelen. Dat kan met positiespel en op het juiste moment de diepte kiezen. Als je ziet hoeveel kansen eruit komen, is het zonde dat we er niet meer maken en dat we het tot het laatst spannend houden.'

Toeval
Onder Driessen won VVV eerder al van FC Twente, terwijl daarna AZ maar met 1-0 te sterk was. 'Ik denk niet dat dit toeval is. Ik heb vandaag weer een ploeg gezien die tot de laatste minuut heeft geknokt om de overwinning binnen te slepen. Dit is de manier waarop wij punten moeten pakken. We spelen reëel voetbal en spelen naar onze mogelijkheden. Als we het moeilijk hebben, kunnen we de bal diep leggen. Er staat nergens geschreven dat je alleen met positiespel kan scoren. Soms moet de bal diep en als je goede spitsen hebt, moet je er gebruik van maken.'

VVV staat mede door de nederlaag van PEC Zwolle tegen AZ (0-3) boven de degradatiestreep. 'Het leeft in de groep en bij de club, maar we zijn er nog lang niet. We staan nu even boven de streep. Er wachten nog zware wedstrijden voor de winterstop. PEC Zwolle heeft een goede ploeg en staat veel te laag en dan krijgen we Vitesse nog. Wij kunnen tot veel in staat zijn.'