VVV-Venlo heeft zaterdagavond in eigen huis een belangrijke zege geboekt op concurrent FC Emmen. De Limburgers zijn weg onder de streep en hebben de aansluiting met de middenmoot gevonden.

VVV-Venlo
2 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Het duel met Emmen was voor de teruggekeerde Jay Driessen zijn derde wedstrijd sinds zijn terugkeer in De Koel. De voormalige assistent van Maurice Steijn greep bij zijn rentree na het ontslag van Robert Maaskant direct terug op de oude speelstijl. Er werd weer directer gevoetbald, met een grote rol voor de zo sterke aanvaller Johnatan Opoku. Direct na de trainerswissel werd gewonnen van FC Twente en Driessen zei toen al: 'Natuurlijk heb ik de manier van spelen weer opgepakt. Met onze ploeg en onze middelen moeten we denk ik niet verwachten dat we bij de bovenste zes of zeven meedraaien. We moeten gewoon realistisch voetbal spelen, keihard vechten en zorgen dat we compact staan met linies kort op elkaar.'

Nee, oogstrelend was het voetbal van VVV ook zeker niet. Met veel energie en diepte in het spel bracht de thuisploeg Emmen echter wel vaak in de problemen. Bij de 1-0 kwam de kracht van het oude plan perfect tot uiting. Rechtsback Tobias Pachonik stoomde op over de flank en slingerde de bal voor het doel. Daar wachtte Opoku. De spits sprong hoog, won zijn duel makkelijk en kopte overtuigend binnen.

VVV had de beste kansen in de eerste helft. Peter van Ooijen raakte na ruim een halfuur de kruising en kreeg even later een volgende goede kans na een fraaie actie van Haji Wright. Van Ooijen miste wederom en Emmen mocht van geluk spreken dat de rust werd gehaald met een achterstand van slechts één goal. Typisch voor het 'nieuwe' VVV: de ploeg had voor rust slechts 33 procent balbezit, maar wel meer dan dubbel zoveel doelpogingen als Emmen (negen tegen vier). Het paste bij het realistische voetbal van Driessen.

Emmen probeerde na rust terug te komen in de wedstrijd en was eigenlijk het dichtst bij de gelijkmaker bij een mislukte voorzet van Nikolai Laursen. De bal raakte de lat. Even later haalden de VVV-supporters opgelucht adem bij een kans voor Michael Chacón. De hoop op een punt verdween bij Emmen grotendeels twintig minuten voor het einde. Lorenzo Burnet kreeg na ingrijpen van de VAR direct rood voor een overtreding op Evert Linthorst, die vol op zijn voet geraakt werd omdat Burnet te laat was met zijn ingreep.

Met elf tegen tien trok VVV de voorsprong over de streep. Van Ooijen zorgde in de 95ste minuut zelfs nog voor de 2-0 door de bal in de verre hoek binnen te krullen bij een counter. VVV heeft als nummer vijftien van de Eredivisie nu vijftien punten. Dat is evenveel als nummer dertien FC Emmen, dat weer met beide voeten op de grond staat na het knappe gelijkspel tegen PSV vorige week.