Dramatische uitschakeling voor 'Nederlands' getint Irak op Azië Cup

Voor Irak, met FC Utrecht-middenvelder Zidane Iqbal, SC Heerenveen-verdediger Ali Hussein en Osama Rashid, zit de strijd om de Azië Cup erop. Jordanië was maandag In de achtste finales te sterk voor de Irakezen, die op een pijnlijke wijze onderuit gingen.

Irak
Irak
2 - 3
Jordanië
Jordanië

Irak, met Rashid (foto) en Ali in de basis en Iqbal als invaller, knokte zich in de tweede helft terug van een achterstand en lag daardoor op koers voor de kwartfinale in de Azië Cup. Suad Natiq en Aymen Hussein scoorden voor de Irakezen, maar Jordanië kende een bijzondere comeback.

Nadat Irak met tien man kwam te staan door een tweede gele kaart voor doelpuntenmaker Hussein nam de druk op de Irakese verdediging steeds meer toe. Uiteindelijk kwam Jordanië in de vijfde minuut van de extra tijd terug tot 2-2 en twee minuten later werd het ook nog 2-3.

Jordanië kan zich daardoor gaan opmaken voor een kwartfinale tegen Tadzjikistan. De uitschakeling van Irak betekent dat FC Utrecht binnenkort Iqbal kan verwelkomen en Heerenveen kan snel weer een beroep doen op Ali. Rashid, die in de jeugd van Feyenoord speelde en uitkwam voor meerdere amateurclubs in Nederland, speelt tegenwoordig bij het Portugese FC Vizela.

Op VI PRO verscheen afgelopen weekend nog een interview met Osama Rashid over zijn status in Irak.