Dortmund naar CL-finale ondanks sterke eindsprint Real

Borussia Dortmund heeft zich ternauwernood geplaatst voor de finale van de Champions League. Real Madrid leek knock-out nadat een sterke openingsfase niet tot goals had geleid, maar nadat Dortmund verzuimde die toe te delen kwam Real met een sterke eindsprint nog akelig dichtbij een comeback: 2-0.

De intenties van Real Madrid waren vanaf de eerste minuut overduidelijk: met een vroege treffer moest Borussia Dortmund ondanks de 4-1 voorsprong aan het wankelen worden gebracht. Trainer José Mourinho had daarom Luka Modric op de plek van de defensiever ingestelde Sami Khedira geposteerd.

De Kroatische middenvelder stond met fel doorjagen na vier minuten al meteen aan de basis van de eerste grote mogelijkheid van Real, maar Gonzalo Higuaín forceerde oog in oog met Dortmund-doelman Roman Weidenfeller niet meer dan een corner. Het bleek de eerste van een handvol grote kansen voor De Koninklijke, die met positiewisselingen en snel uitgevoerde combinaties de BVB-verdediging regelmatig doorkliefde. Maar nadat Weidenfeller Higuaín al van scoren had afgehouden, stond hij in de beginfase ook een treffer van Cristiano Ronaldo (foto) in de weg en zag hij Mesut Özil in kansrijke positie naast schieten.

Dortmund had het in de eerste vijftien minuten moeilijk, maar kreeg de wedstrijd steeds meer in handen naar mate de eerste helft vorderde en de Spaanse storm steeds meer ging liggen. Dat Mario Götze (foto onder) al binnen het kwartier geblesseerd, en in tranen, het veld moest verlaten deed niets af aan de overtuiging waarmee het elftal van trainer Jürgen Klopp voetbalde.

Want ook Dortmund had al voor rust de wedstrijd naar zijn hand kunnen zetten als Robert Lewandowski net zo efficiënt met zijn kansen was omgesprongen als hij zes dagen geleden gezien zijn vierklapper in het Westfalenstadion deed. De Poolse aanvaller kreeg minstens evenveel kansen, maar kwam ditmaal niet verder dan een schot tegen de onderkant van de lat. Omdat Diego López na een uur bovendien fantastisch redde toen Ilkay Gündogan vogelvrij voor zijn doel was opgedoken, bleef Real Madrid een tegentreffer bespaard. Zelf creëerde de negenvoudig Europa Cup I-winnaar tegen het steeds sterker spelende Dortmund aanvankelijk nauwelijks mogelijkheden, maar dat veranderde nadat Mourinho met Karim Benzema en Kaká nog twee verse aanvallende krachten had ingebracht.

Want hoewel Dortmund de finale allang veilig had kunnen stellen door te scoren, zorgde Benzema er na voorbereidend werk van Kaká en Özil in de 82ste minuut voor dat het volgepakte Santiago Bernabéu toch nog mocht hopen op een wonder. Zeker toen Sergio Ramos twee minuten voor tijd 2-0 maakte met een hard schot van dichtbij, moest Dortmund nog vrezen dat het goede spel onbeloond zou blijven.

Ondanks vijf minuten toegevoegde tijd, overleefde Dortmund de late opleving van Real. Een finaleplaats was ook teveel eer geweest voor de Spaanse thuisclub, omdat de Duitse bezoekers in grote delen van de wedstrijd het meest overtuigende van de twee elftallen waren en bovendien zelf al eerder hadden nagelaten de doodsteek toe te dienen door te scoren.

Daardoor is de halve finale voor de derde keer op rij het eindstation van Real Madrid in de Champions League en moet het de jacht op de zo begeerde tiende eindzege in het Europa Cup I-toernooi volgend seizoen voortzetten. Voor Dortmund is het na de CL-winst van 1997 pas de tweede keer dat het in de eindstrijd van Europa's belangrijkste bekertoernooi staat. Bovendien lonkt voor het eerst in de CL-historie een geheel Duitse finale met Bayern München als favoriet in de andere halve finale tegen Barcelona.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.