Dortmund derde na knappe comeback bij Gladbach

Borussia Dortmund heeft de derde plek in de Bundesliga overgenomen van 1899 Hoffenheim. De formatie van trainer Thomas Tuchel kwam mede dankzij de ingevallen Pierre-Emerick Aubameyang knap terug tegen Borussia Mönchengladbach: 2-3.

Aubameyang kreeg rust van Dortmund-trainer Thomas Tuchel. Geen enkele van de voorafgaande 41 Borussen derby's eindigde doelpuntloos en al snel werd ook nu gescoord. Na knullig balverlies van Andreas Christensen moest Mahmoud Dahoud aan de noodrem trekken namens Gladbach. Het was overduidelijk dat de Duitse jeugdinternational een overtreding maakte, maar het was de vraag of de overtreding op Christian Pulisic daadwerkelijk in het strafschopgebied plaatsvond.

Marco Reus pakte het presentje van scheidsrechter Wolfgang Stark dankbaar uit en maakte vanaf de penaltystip zijn vierde seizoenstreffer. De 27-jarige Duitser is regelmatig belangrijk tegen zijn oude werkgever. In acht Bundesliga-duels met Gladbach was Reus direct betrokken bij tien doelpunten (vijf goals, vijf assists). Vlak voor de rust zette Lars Stindl na knullig balverlies van Mikel Merino en een knappe pass van André Hahn beide ploegen weer naast elkaar.

Kort na de pauze zorgde een eigen goal van Marcel Schmelzer ervoor dat Die Fohlen in het eigen Borussia-Park op voorsprong kwamen. Tuchel besloot tien minuten later toch zijn Gabonese topscorer het veld in te sturen. Het gewenste resultaat volgde: Aubameyang scoorde met een van zijn eerste balcontacten. Hij sleepte de bal schitterend langs Yann Sommer om vervolgens binnen te schieten. De aanwezigheid van de rappe aanvaller zorgde er voor dat Dortmund het heft steviger in handen kreeg.

Een kwartier voor tijd had invaller Patrick Herrmann namens Gladbach nog een grote kans op de winnende treffer, maar hij stuitte op doelman Roman Bürki. De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel. Uiteindelijk kopte Raphaël Guerreiro echter in extremis de winnende treffer binnen namens Dortmund, dat woensdag in de kwartfinale van de Champions League werd uitgeschakeld door AS Monaco.

Dortmund gaat door de late treffer van Guerreiro Hoffenheim voorbij. Plaats drie in Duitsland betekent een ticket voor de groepsfase van de Champions League. Gladbach kent een kleurloos Bundesliga-seizoen en staat momenteel tiende. Die Fohlen kunnen nog wel succes boeken in de strijd om de DFB-Pokal. Dinsdag wacht in de halve finale Eintracht Frankfurt. De andere wedstrijd in het Duitse bekertoernooi gaat tussen Bayern München en Dortmund.