Donnarumma is het gezicht van een nieuwe generatie

Reacties

De carrière van Gianluigi Donnarumma zit in een stroomversnelling. De zeventienjarige keeper maakte donderdag zijn debuut voor Italië in de oefenwedstrijd tegen Frankrijk (1-3). 'De nieuwe Buffon' staat klaar om de oude te vervangen.

Donnarumma is het gezicht van een nieuwe generatie

In de rust van de oefeninterland tegen Frankrijk maakte Donnarumma zich klaar om geschiedenis te schrijven. De bezoekers stonden voor met 2-1, maar daar had de doelman geen boodschap aan. Ontspannen liep hij zich warm, alsof het niks was. Een paar minuten later stond hij in zijn keeperstenue langs het veld. Paul Pogba, de sterspeler van Frankrijk en Manchester United, omhelsde hem broederlijk. 'Hij complimenteerde me en zei dat hij blij was om me hier te zien', zei de trotse Donnarumma tegen het Italiaanse Rai Sport.

Supporter
Donnarumma groeide op in Castellammare di Stabia, een stad ten zuidoosten van Napels. Het is dan ook geen verrassing dat de keeper zijn carrière begon bij Napoli. Toch was hij al van jongs af aan fan van AC Milan. Op zijn veertiende zag zowel Internazionale als AC Milan zijn talent. Donnarumma liet zijn hart spreken en had de keuze snel gemaakt. Daarna ging het alleen maar sneller voor de Italiaan. Op 25 oktober 2015 passeerde toenmalig trainer Sinisa Mihajlovic na een matige seizoensstart zijn eerste keeper Diego López. De toen zestienjarige Donnarumma maakte zijn opwachting. Met de jongste doelman ooit in de Serie A won Milan met 2-1 van Sassuolo. Donnarumma stond zijn plaats daarna niet meer af.

Gianluigi Donnarumma stond zijn plaats bij AC Milan niet meer af sinds hij bijna een jaar geleden debuteerde.
Gianluigi Donnarumma stond zijn plaats bij AC Milan niet meer af sinds hij bijna een jaar geleden debuteerde.

Als zestienjarige je debuut maken in San Siro. De zenuwen gieren door je lijf, zou je denken. Bij Donnarumma was daar niets van te merken. De 1,96 meter lange doelman maakte juist een ontspannen, zelfverzekerde indruk. Er stond geen jochie, er stond een vent. Een vent van zestien, maar wel de nieuwe eerste keeper van een van de grootste clubs van Italië.

Elf maanden later, op 1 september 2016, stond Donnarumma klaar om zijn debuut voor Italië te maken in het oefenduel met Frankrijk. Na enkele goede reddingen leek de Italiaan zijn doel schoon te houden. Tot hij in de tachtigste minuut in de korte hoek werd geklopt door linksback Layvin Kurzawa. Met acht spelers in het eigen strafschopgebied trok Italië zich terug, maar zij konden niet voorkomen dat de Franse verdediger vanaf de linkerflank op doel schoot. Donnarumma verwachtte een voorzet en dook naar links, waardoor de knal van Kurzawa onaangeraakt tegen de touwen vloog.

De 38-jarige Gianluigi Buffon hoopt tot en met het WK van 2018 doelman van Italië te zijn
De 38-jarige Gianluigi Buffon hoopt tot en met het WK van 2018 doelman van Italië te zijn

Met zijn zeventien jaar, zes maanden en zeven dagen is Donnarumma de jongste doelman die zijn debuut maakt voor Italië. Hij verbrak daarmee een record uit 1912. 'Het is onbeschrijflijk. Ik wil de bondscoach bedanken voor deze kans. Ik ben er emotioneel door.' Zijn jeugdidool en naamgenoot Gianluigi Buffon maakte plaats. 'Hij zei dat ik kalm moest blijven, doen wat ik moest doen en vooral plezier moest hebben. Dit is de nieuwe generatie.'

Verjongen
De taak van bondscoach Giampiero Ventura is om het Italiaanse elftal te verjongen. De 68-jarige trainer volgde na het EK in Frankrijk de naar Chelsea vertrokken Antonio Conte op. Ventura werkte de afgelopen vijf jaar bij Torino, waar hij ook een verjonging doorvoerde. Bij zijn eerst selectie voor Italië kwam hij niet met rigoureuze wijzigingen, maar maakte hij wel plaats voor enkele talenten.  Naast Donnarumma maakten Juventus-verdediger Daniele Rugani en spits Andrea Belotti van Torino, allebei 22 jaar, donderdag ook hun debuut. Verdediger Alessio Romagnoli (21) werd ook opgeroepen, maar hij kreeg nog geen speelminuten.

Bondscoach Giampiero Ventura moet het Italiaanse elftal verjongen.
Bondscoach Giampiero Ventura moet het Italiaanse elftal verjongen.

Langzamerhand neemt Italië afscheid van oude rotten als Thiago Motta (34) en Andrea Barzagli (35). De 38-jarige Buffon wil nog doorgaan tot en met het WK in Rusland, maar Ventura liet na de nederlaag tegen Frankrijk doorschemeren dat Donnarumma vaker onder de lat zal staan. 'Hij is een speler met veel potentie', zei hij op de persconferentie na afloop van het duel. 'Het was nutteloos geweest om hem mee te nemen en niet te laten spelen. Hij moet gewend raken aan dit niveau. En als hij een fout maakt om ervan te leren, kan dat beter gebeuren in een vriendschappelijk wedstrijd.'

Italiaans icoon Buffon kan er op rekenen dat hij zijn plaats vaker moet afstaan aan Donnarumma. Het talent was nog niet eens geboren toen Buffon op 29 oktober 1997 debuteerde tegen Rusland. Met Buffon die nog twee jaar door wil en Donnarumma die zich klaarmaakt om hem definitief op te volgen, hoeft Italië zich de komende jaren in ieder geval geen zorgen te maken om de positie onder de lat. (Sander Janssen)

Jongste debuterende keepers bij Italië
Speler Debuut op Leeftijd toen
Gianluigi Donnarumma 1 september 2016 17 jaar, 6 maanden en 7 dagen
Piero Campelli 29 juni 1912 18 jaar, 6 maanden en 9 dagen
Giuseppe Trivellini 31 januari 1915 19 jaar, 1 maand en 5 dagen
Giovanni Giacone 13 mei 1920 19 jaar, 5 maanden en 12 dagen
Gianluigi Buffon 29 oktober 1997 19 jaar, 9 maanden en 1 dag
{"title":"Nu 50x je inzet als Nederland wint van IJsland!","titleMobile":"Nu 50x je inzet als Nederland wint van IJsland!","odd":"50.00","url":"https://b1.trickyrock.com/redirect.aspx?pid=85963507&bid=37519&6DE=Testclick","bookmaker":{"name":"Unibet (Kambi)","id":5000,"lightIconUrl":"/dam/jcr:9e3975da-a577-48bd-9e59-8576787a688c/unibet20new20logo20large1-black.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:f8717da0-9ada-466e-af1d-adf75a1cde42/unibet20new20logo20large1.svg","iconSize":27},"image":"jcr:7b999952-83e4-4cfb-b088-54dcde5a7640","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint Oranje maandagavond in De Kuip van IJsland? Unibet pakt uit met een welkomstactie (24+).","textMobile":"Wint Oranje maandagavond in De Kuip van IJsland? Unibet pakt uit met een welkomstactie (24+)."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.