Drie personen veroordeeld tot celstraf na racisme richting Vinícius Júnior

Reacties

Voor het eerst in de historie van het Spaanse voetbal, zijn personen veroordeeld tot een gevangenisstraf na racistische uitingen richting een speler. Het gaat om drie mannen die in mei vorig jaar oerwoudgeluiden maakten richting Vinícius Júnior tijdens de wedstrijd Valencia - Real Madrid.

Drie personen veroordeeld tot celstraf na racisme richting Vinícius Júnior
© Pro Shots

Het incident in mei 2023 deed veel stof opwaaien, mede door de reactie van Vinícius Júnior op het veld. De Braziliaan rende naar de tribune waar de inmiddels veroordeelde personen zaten en wees naar ze. Valencia identificeerde de toeschouwers en deelde stadionverboden uit, maar inmiddels heeft een rechtbank ook straffen uitgesproken.

Het drietal heeft een gevangenisstraf van acht maanden opgelegd gekregen en daarop volgend een landelijk stadionverbod van twee jaar. De Valencia-toeschouwers hadden een jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, maar kregen strafvermindering omdat ze meewerkten aan het onderzoek.

Javier Tebas, president van de Spaanse bond, juicht de allereerste veroordeling voor racisme in het Spaanse voetbal toe. 'Deze uitspraak is geweldig nieuws in de strijd tegen racisme in Spanje. Het zet het onrecht richting Vinícius Júnior recht en is een duidelijke boodschap richting de mensen die naar het stadion gaan om beledigend te zijn.'

Vinícius Júnior heeft nog niet gereageerd op het nieuws. De Braziliaanse aanvaller van Real Madrid stond maanden na de wedstrijd in mei 2023 nog tegenover Valencia in de rechtbank, omdat de club eiste dat de voetballer zijn uitspraken over het racisme in Mestalla terugnam.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.