Doekhi is opnieuw goud waard voor Union Berlin en nadert Kane en Haaland

Union Berlin heeft zaterdag dankzij de opnieuw trefzekere Danilho Doekhi de derde zege op rij geboekt in het nieuwe kalenderjaar en komt in punten naast koploper Bayern München. De tegenstander van Ajax in de Europa League was in het Olympia Stadion te sterk voor stadgenoot Hertha BSC.

Hertha BSC
Hertha BSC
0 - 2
Union Berlin

Doekhi ontpopt zich sinds de hervatting van de Bundesliga in 2023 tot een ware goalgetter. De verdediger scoorde vorige week al twee keer 1899 Hoffenheim en ook in de derby tegen Hertha was de ex-speler van Excelsior en Vitesse goud waard voor Union Berlin. Kort voor de rust kopte Doekhi zijn vierde goal van het seizoen binnen. De mandekker scoorde vier keer met het hoofd: alleen Erling Haaland (vijf) en Harry Kane (zeven) waren dit seizoen in een Europese topcompetitie vaker trefzeker met een kopdoelpunt.

Het doelpunt van Doekhi kwam vlak voor rust als geroepen voor Union Berlin, dat het niet eenvoudig had met Hertha, de nummer zeventien in de Bundesliga. Bij de thuisclub begon Jean-Paul Boëtius in de basis. Na ruim een uur spelen viel de beslissing in de derby. Sheraldo Becker bediende Paul Seguin op maat na een snelle counter. De 0-2 volgde na een duel bij het strafschopgebied van Hertha, waarbij de thuisploeg schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter Felix Brych en de VAR zagen geen reden in te grijpen. Union Berlin komt door de derbyzege in punten naast Bayern, dat vanavond aantreedt tegen Eintracht Frankfurt.

SC Freiburg
SC Freiburg
3 - 1
FC Augsburg
FC Augsburg

SC Freiburg was met Mark Flekken op doel thuis te sterk voor FC Augsburg, met aanvoerder Jeffrey Gouweleeuw in de basis. Freiburg verloor vorige week van VfL Wolfsburg (6-0) en speelde midweeks gelijk bij Eintracht Frankfurt (1-1). Een zege was dus nodig voor de thuisploeg om zich in de top van de Bundesliga te handhaven. Michael Gregoritsch opende de score voor Freiburg, waarna Augsburg via een benutte strafschop van Mergim Berisha op gelijke hoogte kwam. De Duitser stuurde Flekken naar de verkeerde hoek. Freiburg herpakte zich snel en kwam direct na de aftrap na de gelijkmaker via Lucas Holer weer aan de leiding. Philipp Lienhart maakte vijf minuten voor tijd de 3-1 voor Freiburg, dat de vierde plaats voorlopig in handen heeft.

Werder Bremen
2 - 1
VfL Wolfsburg

Werder Bremen herstelde zich tegen VfL Wolfsburg van de twee nederlagen sinds de start van de tweede seizoenshelft in de Bundesliga. Na de monsternederlaag bij 1. FC Köln (7-1) en het verlies bij Union Berlin (1-2) hielp Niclas Füllkrug Bremen aan de eerste overwinning in 2023. Halverwege de eerste helft maakte de spits vanaf de strafschopstip de 1-0 en een kwartier voor tijd tikte Füllkrug van dichtbij de 2-0 binnen. Kevin Paredes scoorde in de slotfase nog voor Wolfsburg, bij wie Micky van de Ven negentig minuten in actie kwam.

1899 Hoffenheim
1 - 4
Borussia Mönchengladbach

Borussia Mönchengladbach rekende in de PreZero Arena af met 1899 Hoffenheim. Via Jonas Hofmann kwamen Die Borussen in de eerste helft op een 0-2 voorsprong. Hofmann werd voor rust twee keer op maat bediend door Lars Stindl. Ex-Ajacied Kasper Dolberg werd in de rust gewisseld bij Hoffenheim en zag vanaf de bank hoe zijn vervanger Ihlas Bebou in de slotfase nog even de spanning terug bracht. Kort daarna besliste aanvoerder Stindl het duel in Sinsheim definitief in het voordeel van Mönchengladbach. De 1-4 kwam in de blessuretijd op naam van invaller Hannes Wolf.

FSV Mainz 05
5 - 2
VfL Bochum
VfL Bochum

FSV Mainz 05 rekende in de Mewa Arena vrij eenvoudig af met VfL Bochum. Zonder de geblesseerde Delano Burgzorg was de thuisploeg al na een half uur klaar met het elftal van voormalig Vitesse-trainer Thomas Letsch. Jae-Sung Lee opende binnen een minuut de score en daarna liep Mainz door treffers van Silvan Widmer en Karim Onisiwo uit naar 3-0. Onisiwo maakte na een klein uur ook de 4-0. Mainz liet het daarna lopen en zag Bochum terugkomen tot 4-2 via Pierre Kundé en Erhan Masovic, maar de zege kwam niet meer in gevaar. Met zijn derde goal van de middag bepaalde Onisiwo de eindstand op 5-2.