De Roon en Hateboer naar bekerfinale na enorme keepersblunder

Atalanta Bergamo gaat naar de finale van het toernooi om de Coppa Italia. De zege op Fiorentina was daar ruim voldoende voor. In de eindstrijd op 15 mei in Stadio Olimpico wacht Lazio, dat woensdag AC Milan uitschakelde.

Atalanta Bergamo
2 - 1
Fiorentina
Fiorentina

Atalanta had na de 3-3 in de heenwedstrijd in februari een goede uitgangspositie voor de return in eigen huis. Ook dat werd een open wedstrijd waarin beide teams de aanval zochten. Marten de Roon stond in de basis bij Atalanta, net als voormalig Heracles Almelo-speler Robin Gosens. Hans Hateboer zat een schorsing uit.

Eigenlijk zat het meeste spektakel al in het eerste kwartier van de wedstrijd. Fiorentina combineerde in de derde minuut vlot door het middenveld van de thuisploeg heen en Federico Chiesa stuurde Luis Muriel weg met een splijtende steekpass. De afronding was aan hem wel besteed: 0-1. Het antwoord van Atalanta liet niet lang op zich wachten. Na een kwartier ging Alejandro Gómez naar de grond en benutte Josip Ilicic een strafschop voor 1-1.

Beide ploegen bleven daarna kansen creëren en het duel schommelde op en neer. Marco Benassi kreeg een grote mogelijkheid voor Fiorentina, maar stuitte op keeper Pierluigi Gollini. Aan de andere kant redde Alban Lafont knap op een poging van Gómez. De doelman van Fiorentina zou later in de tweede helft enorm in de fout gaan. Gómez kreeg de bal van Ilicic en besloot van een afstand uit te halen. Het schot leek een makkelijke prooi voor Lafont, maar de keeper werkte de bal op opmerkelijke wijze over zichzelf heen het doel in: 2-1. Daarmee was de finaleplaats - voor het eerst sinds 1996 - helemaal binnen voor Atalanta.

De kansen op Europees voetbal nemen nu verder toe voor De Roon en co. In de Serie A maakt de ploeg zelfs nog kans op een Champions League-ticket, terwijl de vijfde plaats goed is voor de groepsfase van de Europa League. Dat geldt ook bij de eventuele bekerwinst. Atalanta won één keer eerder de Italiaanse beker, in 1963.