Duvan Zapata, de bijna-Feyenoorder die Milanese harten sneller doet kloppen

Reacties

Twee keer zette hij bijna zijn krabbel bij Feyenoord, twee keer ketste de transfer op het laatste moment af. Een gemis voor de Rotterdammers, want inmiddels geldt Duvan Zapata als een regelrechte sensatie in de Serie A.

Duvan Zapata, de bijna-Feyenoorder die Milanese harten sneller doet kloppen

Hoe anders was dat in de zomer van 2014. Zapata kwijnde weg op de reservebank van Napoli en stond te springen om Graziano Pellè op te volgen in De Kuip. Feyenoord had miljoenen over voor de transfer en was op Napolitaans verzoek ook bereid om eerst te huren, maar uiteindelijk besloot Napoli Zapata aan zijn contract te houden. In januari 2015 ging het vrijwel hetzelfde.

Geen Feyenoord dus voor Zapata, maar via avonturen bij Udinese en Sampdoria sinds afgelopen zomer wel Atalanta Bergamo. Die laatste club huurt hem voor twee jaar en neemt de Colombiaan daarna definitief over. Al snel bleef het een match made in heaven. Zapata is dé grote man bij Atalanta en was dit seizoen in dertig Serie A-duels al goed voor twintig goals en vijf assists.

Duvan Zapata is razend populair bij Atalanta Bergamo.
Duvan Zapata is razend populair bij Atalanta Bergamo.

Mede dankzij de enorme productiviteit van Zapata is Atalanta, weliswaar samen met toekomstig kampioen Juventus, de meest scorende ploeg van Italië dit seizoen. De pijlsnelle, fysiek sterke en slimme Zapata is onmisbaar voor Atalanta. Dat bleek afgelopen weekend tegen Internazionale (0-0) ook weer. Atalanta speelde uitstekend, kreeg kansen, maar miste zijn afmaker vanwege een schorsing. Prompt kwam de doelpuntenmachine uit Bergamo niet tot scoren.

In Milaan worden de verrichtingen van Zapata met argusogen gevolgd. AC Milan staat nu nog vierde, maar heeft net als Atalanta 52 punten na 31 wedstrijden en merkt dat de ploeg met de Colombiaanse aanvalsleider een stuk beter in vorm is. Als dat zich de laatste wedstrijden van het seizoen voortzet, gaat niet het grote AC Milan (waar Duvans neef Cristián Zapata speelt) maar het bescheiden Atalanta Champions League spelen.

Duvan Zapata is nadrukkelijk in beeld bij Internazionale om Mauro Icardi op te volgen.
Duvan Zapata is nadrukkelijk in beeld bij Internazionale om Mauro Icardi op te volgen.

Ook Internazionale volgt het gevecht geboeid. Hoewel de fans van de club het heerlijk zouden vinden als Atalanta met dank aan Zapata over AC Milan heen wipt op de ranglijst, zou het tegelijkertijd ook slecht nieuws kunnen betekenen voor Inter. Zapata wordt in Italië namelijk gezien als de gedroomde opvolger van Mauro Icardi bij Internazionale. Plaatst Atalanta zich voor de Champions League, dan zou het zomaar kunnen dat de Colombiaanse international helemaal niet naar de Nerazzurri wil verkassen. Als hij dat wél wil, zal Atalanta zonder enige twijfel de absolute hoofdprijs eisen.

Het worden hoe dan ook de weken van Duvan Zapata. Juventus wordt dit weekend of anders een speelronde later kampioen, de strijd daaronder is veel interessanter. AC Milan of toch Atalanta? Duidelijk is dat Zapata niet meer stuk kan in Bergamo. Misschien had Martin van Geel achteraf toch een miljoen extra moeten bieden op de inmiddels 28-jarige goalgetter, wiens marktwaarde inmiddels wordt geschat op ruim veertig miljoen euro.

Atalanta Bergamo
Atalanta Bergamo
0 - 0
Empoli
Empoli
Serie A

Stand Serie A 2018/2019

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Juventus
38
28
6
4
70-30
+40
90
2
Napoli
38
24
7
7
74-36
+38
79
3
Atalanta Bergamo
38
20
9
9
77-46
+31
69
4
Internazionale
38
20
9
9
57-33
+24
69
5
AC Milan
38
19
11
8
55-36
+19
68
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Atalanta
Meer over Atalanta
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.