Spervuur na rust bezorgt Lazio vierde bekerfinale in zeven jaar

Reacties

Lazio is woensdagavond als eerste club doorgedrongen tot de finale van de Coppa Italia. De Romeinen zegevierden op bezoek bij AC Milan door meteen na rust vol op de aanval te spelen. Daardoor is de ploeg zeker van een plaats in de eindstrijd op 15 mei.

Spervuur na rust bezorgt Lazio vierde bekerfinale in zeven jaar
AC Milan
AC Milan
0 - 1
Lazio
Lazio

In februari troffen Milan en Lazio elkaar voor de eerste halve finale-wedstrijd in Rome, die in 0-0 eindigde. Daarna volgde nog een wedstijd in de competitie, die eindigde met een akkefietje waarbij spelers van AC Milan uitdagend voor de eigen aanhang poseerden met een shirt van Francesco Acerbi.

De spanning liep verder op in aanloop naar de wedstrijd van woensdag. Fanatieke supporters van Lazio gebruikten het voorval van tien dagen geleden om zich voorafgaand aan en ook tijdens de wedstrijd op racistische wijze uit te spreken tegen Franck Kessié en Tiemoué Bakayoko, die betrokken waren bij het incident.

Franck Kessié (links) en Tiemoué Bakayoko werden tijdens de wedstrijd beledigd door Lazio-fans.
Franck Kessié (links) en Tiemoué Bakayoko werden tijdens de wedstrijd beledigd door Lazio-fans.

Eerbetoon aan Mussolini
De groep Lazio-supporters liet in de binnenstad van Milaan een spandoek zien met de tekst Onore a Benito Mussolini, een eervol bedoelde maar smakeloze verwijzing naar de voormalige dictator van Italië. Binnen de lijnen ging het er minder heftig aan toe: de eerste helft was er zelfs een die nauwelijks het aanzien waard was.

De beste poging kwam na een klein halfuur spelen van Davide Calabria, die zag hoe Thomas Strakosha zijn inzet naast werkte. Het echte vuurwerk bleef bewaard voor het tweede bedrijf in San Siro: José Reina moest meteen in actie komen toen Lucas Leiva het Milanese doel van afstand onder vuur nam.

Uit de hoekschop die volgde kreeg Bastos een uitstekende kopkans, maar die werkte hij naast. De mogelijkheden voor Lazio stapelden zich in rap tempo op en nadat Joaquín Correa doelman Reina dwong tot een nieuwe redding, ging de vierde kans wél tegen de touwen.

Correa ronde een snelle counter van Lazio uitstekend af en schoof de bal met de buitenkant van de voet onder Reina door, waarmee hij zijn ploeg op voorsprong bracht (0-1). Milan wist op dat moment dat het twee keer moest scoren om de finale te halen. Daar slaagden de manschappen van Gattuso echter niet in.

Krzysztof Piatek kopte naast uit een vrije trap, goed voorbereidend werk van Patrick Cutrone werd door niemand afgemaakt en een doelpunt van diezelfde Cutrone werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Aan de overkant liet Ciro Immobile dé kans op de 2-0 liggen. Lazio eigende zich desondanks de zege toe en bereikt daarmee na 2013, 2015 en 2017 andermaal de eindstrijd. Van die drie eerdere finales won het er één.

Tegenstander in finale
Donderdag wordt duidelijk wie het op 15 mei in Rome opneemt tegen Lazio. Atalanta Bergamo en Fiorentina vechten het met elkaar uit: de eerste wedstrijd in Florence eindigde twee maanden geleden in 3-3.

De winnaar van de Coppa Italia plaatst zich rechtstreeks voor de groepsfase van de Europa League. Mocht de bekerwinnaar al via de competitie verzekerd zijn van een Europees startbewijs, dan schuift het Europa League-ticket door naar de volgende in de rij in de Serie A.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.