De pijnlijke statistiek die zeldzame onmacht Ajax blootlegt

Reacties

Ajax is niet bepaald uit de startblokken geschoten in de Eredivisie. Na drie duels hebben de Amsterdammers al een achterstand van vier punten op koploper PSV. Tegen Fortuna Sittard oogde de ploeg van Maurice Steijn onmachtig en dat bleek ook uit de statistieken.

De pijnlijke statistiek die zeldzame onmacht Ajax blootlegt
© Pro Shots
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard
0 - 0
Ajax
Ajax

Het was aan Tijjani Noslin te danken dat Ajax nog een punt over kon houden aan het bezoek aan Limburg. De aanvaller was een plaag voor de defensie, maar schoot een strafschop huizenhoog over. Daarmee spaarde hij de ploeg van trainer Maurice Steijn, die nooit aanspraak kon maken op de zege.

Typerend voor de aanvallende onmacht van Ajax was het aantal kansen dat gecreëerd werd. Buiten wat grillen van Brian Brobbey zag Steijn zijn formatie nauwelijks gevaar stichten. Gáston Ávila probeerde het een keer, terwijl Georges Mikautadze ook nog een keer geluk zocht. Zonder succes. Sterker nog, het aantal Expected Goals werd in ruim acht jaar nog nooit zo laag gemeten.

Het aantal Expected Goals, de statistiek die de kwaliteit van de kansen meet, was in Sittard slechts 0,37. Sinds januari 2015 kwam dat niet meer voor. Destijds kwam Ajax tot een xG van 0,25. Dat was in De Klassieker tegen Feyenoord. Die wedstrijd eindigde ook in 0-0.

Debutanten
Overigens was het ook een debutantenbal in Sittard. Aanvoerder Josip Sutalo, Ávila, Mikautadze, Anton Gaaei en Chuba Akpom maakten hun eerste minuten in het shirt van de Amsterdammers. Eveneens een zeldzaamheid, want het was de eerste keer sinds augustus 2007 dat Ajax vijf debutanten had in een competitiewedstrijd.

Bekijk hier al onze video's
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.