Nieuwelingen brengen zwalkend Ajax geen verlossing in Limburg

Ajax heeft ondanks de inbreng van vijf nieuwelingen weer punten verspeeld in de Eredivisie. Zondagmiddag kwamen de Amsterdammers op bezoek bij Fortuna Sittard niet tot scoren. Ajax had geluk dat de thuisclub in de openingsfase een strafschop miste.

Fortuna Sittard
0 - 0
Ajax
Ajax

Het ging wederom heel moeizaam voor Ajax, terwijl er na het einde van de transferperiode een boel extra te kiezen was voor Ajax-trainer Maurice Steijn. Hij liet Josip Sutalo, Georges Mikautadze en Gaston Ávila debuteren tegen Fortuna en gaf Kristian Hlynsson zijn basisdebuut in de Eredivisie. Voorin hoefde Steijn vanwege de blessure van Steven Bergwijn en schorsing van Steven Berghuis niet te wisselen, op het middenveld raakte Kenneth Taylor zijn basisplaats kwijt. Ook Jakov Medic zat op de bank.

De kwaliteitsimpuls sorteerde weinig effect, want Fortuna was de ploeg met de meeste dreiging in de eerste helft. Via de uitblinkende Alen Halilovic en Tijjani Noslin werd het de Ajax-defensie, met aanvoerder Sutalo, erg lastig gemaakt. Noslin kreeg binnen tien minuten zelfs een uitgelezen mogelijkheid op de 1-0. De aanvaller schoot de bal hoog over uit een penalty, gegeven na een overtreding van Devyne Rensch. Ajax speelde weinig klaar, hoewel Brian Brobbey vlak voor rust nog wel doelman Ivor Pandur passeerde. Daarvoor had de spits echter buitenspel gestaan, waardoor het doelpuntloos bleef in de eerste 45 minuten.

Nadat Ajax in de tweede helft gevaarlijk was geweest via Ávila tilde Steijn het aantal debutanten op de zondagmiddag naar vijf, door Anton Gaaei en Chuba Akpom in te brengen. In 2007 kwam het voor het laatst voor dat Ajax met vijf Eredivisie-debutanten speelde. Het eerste gevaar kwam na de wissels van Fortuna. Noslin slalomde door de Ajax-defensie, maar vond keeper Jay Gorter op zijn weg naar de 1-0. Ajax drong in de laatste twintig minuten meer en meer aan, Steijn probeerde het aanvallende spel kracht bij te zetten door Taylor en Mika Godts in te brengen.

Een echt slotoffensief kwam echter niet van de grond, Fortuna werd nauwelijks aan het wankelen gebracht. Zo lijdt Ajax voor de tweede keer in drie wedstrijden puntenverlies in de Eredivisie. Dit is de slechtste competitiestart van Ajax sinds 2016. Fortuna blijft daarentegen knap ongeslagen na vier duels en staat vooralsnog in het linkerrijtje. Na de interlandperiode speelt Fortuna thuis tegen FC Volendam, Ajax gaat een lastig schema in met FC Twente-uit, Olympique Marseille-thuis (Europa League) en Feyenoord-thuis.

Onze analyse van Fortuna Sittard - Ajax.