De ongekende reeks van Ajax in uitwedstrijden

Reacties

Ajax is inmiddels al veertien Europese uitduels ongeslagen. In sneltreinvaart bespreken we de wedstrijden in deze reeks, voor de Amsterdammers een evenaring van het clubrecord uit de jaren negentig.

De ongekende reeks van Ajax in uitwedstrijden
© Pro Shots

1 augustus 2018, Sturm Graz (1-3)
Na de 2-0 thuiszege in de tweede voorronde van de Champions League maakt Ajax de klus in Oostenrijk gedecideerd af. Klaas Jan Huntelaar (twee keer) en Dusan Tadic verzorgen de productie voor de Amsterdammers.

7 augustus 2018, Standard Luik (2-2)
Door goals van Huntelaar en Tadic koestert Ajax halverwege een 0-2 voorsprong in Wallonië. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar in de tweede helft komt Standard Luik alsnog langszij, onder meer door een strafschop van Renaud Emond vlak voor tijd. Een week later zegeviert Ajax in eigen huis en bereikt het de play-offs van de Champions League.

28 augustus 2018, Dinamo Kiev (0-0)
De Ajacieden vieren na afloop een feestje, want de doelpuntloze remise levert een ticket voor het hoofdtoernooi op na de eerdere 3-1 thuiszege. In Oekraïne zijn de Amsterdammers veel sterker, maar ook ineffectief in de afronding. Zo mist Tadic een strafschop.

2 oktober 2018, Bayern München (1-1)
Het lijkt een zware avond te worden nadat Mats Hummels de thuisclub al in de vierde minuut aan een 1-0 voorsprong helpt. Niets blijkt minder waar: Ajax neemt het initiatief over en de gelijkmaker van Noussair Mazraoui is dikverdiend. De formatie van Erik ten Hag mist zelfs enkele mogelijkheden op de 1-2.

© Pro Shots

7 november 2018, Benfica (1-1)
Een heel nuttig gelijkspel: door het resultaat gaat de deur naar de tweede ronde immers wagenwijd open. Jonas brengt de thuisploeg na een half uur aan de leiding, waarna Tadic zeventien minuten na de hervatting voor de cruciale 1-1 zorgt. Met enkele reddingen is Andre Onana zeer belangrijk.

27 november 2018, AEK Athene (0-2)
IJzig kalm blijft Ajax op een avond waarop Griekse supporters zich misdragen. Twee treffers van opnieuw Tadic maken in het tweede bedrijf het verschil. Voor het eerst sinds het seizoen 2005/06 overwintert Ajax weer eens in het miljardenbal.

5 maart 2019, Real Madrid (1-4)
Na drie achtereenvolgende Champions League-eindzeges doet Real Madrid afstand van de macht. De Koninklijke heeft totaal geen antwoord op de razendsnelle Ajax-combinaties. De goals van Hakim Ziyech, David Neres, Tadic en Lasse Schöne gaan de wereld over. Het is de avond waarop Ajax zich meldt in de Europese top.

16 april 2019, Juventus (1-2)
Door de 1-1 in de Johan Cruijff Arena moet Ajax scoren in Turijn om de halve finale te bereiken. Dat gebeurt in de 34ste minuut, wanneer Donny van de Beek knap afrondt. Op dat moment betekent dat de 1-1, waarna Matthijs de Ligt zijn latere werkgever uit het toernooi kegelt. Na 22 jaar is Ajax weer halvefinalist in de Champions League.

© Pro Shots

30 april 2019, Tottenham Hotspur (0-1)
In het hypermoderne stadion van Tottenham Hotspur kroont Van de Beek zich tot Man of the Match door zijn treffer in de vijftiende minuut. De Londenaren wankelen, maar Ajax verzuimt de knock-out uit te delen. Een week later lopen de Amsterdammers alsnog de eindstrijd mis.

6 augustus 2019, PAOK Saloniki (2-2)
Van bijna voren af aan moet Ajax beginnen. In de derde voorronde - een iets later instroommoment dan het seizoen voordien - heeft het elftal van Ten Hag het heel lastig tegen de ongeslagen kampioen van Griekenland, maar buigt het niet. Vlak voor het uur laat Huntelaar de cruciale 2-2 aantekenen.

20 augustus 2019, APOEL Nicosia (0-0)
Een zeldzame offday van Ajax: de Amsterdammers dwingen nauwelijks iets af en komen enkele keren goed weg. Vlak voor tijd incasseert Mazraoui nog een rode kaart. In eigen huis rekent Ajax alsnog af met de Cyprioten, met een nieuw optreden in het hoofdtoernooi als beloning.

2 oktober 2019, Valencia (0-3)
Het majestueuze schot van Ziyech, de gemiste penalty van Dani Parejo en de ongelooflijke reflexen van Onana; het uitduel van Ajax met Valencia ligt natuurlijk nog vers in de herinnering. In een extreem open wedstrijd zijn de Amsterdammers veel effectiever dan de Spaanse bekerwinnaar.

5 november 2019, Chelsea (4-4)
Een regelrechte Champions League-klassieker. Na de 1-4 van Van de Beek lijkt het pleit beslecht, maar vooral door twee rode kaarten aan Ajax-zijde (Joël Veltman en Daley Blind) komt Chelsea naast de bezoekers. In het laatste kwartier ontsnapt het negental van Ajax aan een nederlaag.

27 november 2019, Lille (0-2)
Met een fenomenale Ziyech zet Ajax een zeer grote stap naar een tweede achtereenvolgende overwintering op het hoogste niveau. Lille maakt het de Amsterdammers nog wel lastig, maar toont zich niet secuur voor het doel van de opnieuw uitblinkende Onana. Waar zal deze serie eindigen?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.