PSV heeft zich dinsdag na een zinderende ontknoping tegen AS Monaco geplaatst voor de play-offs van de Champions League. De Eindhovenaren dwongen vlak voor tijd een niet meer verwachte verlenging af en dankten daarin het hoofd van de teruggekeerde Luuk de Jong.

nv
3 - 2
Monaco
Monaco

PSV wist wat het te doen stond na het gelijkspel in Monaco. Een overwinning in eigen huis zou volstaan voor een felbegeerd ticket voor de play-offs van de Champions League. Ruud van Nistelrooij koos in de return voor dezelfde elf namen als een week eerder in Stade Louis II. Het wedstrijdplan van de trainer kon binnen een minuut al bijna de prullenbak in, maar Armando Obispo voorkwam met een uiterste krachtsinspanning dat Wissam Ben Yedder razendsnel de score opende.

Aan de andere kant toonde PSV zich dodelijk. Phillipp Mwene denderde over Ismael Saibari heen, zag Joey Veerman vrijstaan en trok de bal terug. De 23-jarige middenvelder schoof beheerst binnen in de verre hoek en opende net als in Monaco de score (1-0). PSV kon dat doelpunt goed gebruiken, want het spel van de Eindhovenaren liet te wensen over. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat Ben Yedder het vizier vlak voor rust opnieuw niet op scherp had staan. De Frans international was Obispo te slim af, maar met een uitstekende reflex voorkwam Walter Benítez de gelijkmaker.

Maripán slaat toe
Monaco bleef druk houden op PSV en dat leidde een kleine tien minuten na rust tot de onvermijdelijke 1-1. Een van de vele corners van de bezoekers bleef hangen voor het doel van Benítez, verdediger Guillermo Maripán was het snelst bij de bal en gleed van dichtbij de gelijkmaker binnen. Met het inbrengen van Érick Gutiérrez en Ramalho hoopte Van Nistelrooij de controle terug te vinden. Mwene schoof een linie naar voren en veranderde in een verkapte rechtsbuiten, Jordan Teze verkaste naar de positie rechtsachterin.

Dat bleek niet het beproefde recept. Balverlies van Cody Gakpo, die een ongelukkige wedstrijd speelde, leidde twintig minuten voor tijd een gevreesde tegenstoot van Monaco in. Invaller Gelson Martins slingerde de bal voor en dit keer was het wel raak voor Ben Yedder. De aanvoerder passeerde Benítez met een volley in de verre hoek (1-2). Met Fredrik Oppegard, Johan Bakayoko en Marco van Ginkel in de ploeg leek PSV af te stevenen op een exit, maar Guti bracht het Philips Stadion vlak voor tijd in extase door de gelijkmaker binnen te knikken. De spelers van Monaco appelleerden voor buitenspel, maar de VAR gaf na het checken van de videobeelden groen licht (2-2).

In de verlenging zorgde Breel Embolo voor een siddering in Eindhoven door tegen de lat te koppen, maar het was PSV dat uiteindelijk zou doorpakken. Bakayoko legde de bal terug op de vrijstaande Teze, die de bal panklaar op het hoofd van De Jong legde. De aanvoerder faalde niet en knikte de bal in de korte hoek onhoudbaar achter doelman Alexander Nübel (3-2). De tien zenuwslopende minuten die nog volgden, boden het moegestreden Monaco niet het gewenste resultaat.

Play-offs
De overwinning op Monaco betekent dat PSV nog een horde moet nemen om voor het eerst sinds het seizoen 2018/19 de groepsfase van de Champions League te bereiken. In de play-offs wacht een oude bekende. Manager Giovanni van Bronckhorst zette met Rangers FC een 2-0 nederlaag recht door in eigen huis met 3-0 te winnen van Union Sint-Gillis.