Moegestreden PSV overleeft hectisch slot in Monaco

PSV kan tevreden zijn over zijn uitgangspositie in het tweeluik met AS Monaco, in de derde voorronde van de Champions League. De ploeg van Ruud van Nistelrooij kwam in het prinsdom op voorsprong, maar had in de slotfase van het duel niets meer te vertellen. De gelijkmaker viel tien minuten voor tijd en hierna werd met meer geluk dan wijsheid erger voorkomen.

Monaco
Monaco
1 - 1
PSV
PSV

PSV zal niet ongelukkig zijn met dit gelijke spel, al lag het lang op koers voor een knappe overwinning. Joey Veerman had de ban gebroken in de eerste helft, die verder niet heel veel hoogtepunten had gekend. Monaco en PSV speelden voor rust vrij voorzichtig en leken vooral te gokken op een fout van de tegenstander. De eerste kans was na ruim twintig minuten voor Veerman, die uit een riante positie naast schoot. Aan de overkant dacht Monaco recht te hebben op een strafschop toen Jordan Teze de bal op zijn hand kreeg. Scheidsrechter Davide Massa liet zich echter niet overtuigen door de VAR.

Niet lang na dit hachelijke moment nam PSV de leiding. Veerman was zeven minuten voor de onderbreking het eindstation van een goedlopende aanval en schoot op aangeven van Luuk de Jong hard raak (zie video onder). Voor Veerman betekende het zijn zevende goal in dienst van PSV.

Monaco moest in de achtervolging en kreeg kort in de tweede helft direct een enorme kans op de gelijkmaker. Philipp Max was Takumi Minamino helemaal kwijt, maar de Japanner kreeg de bal niet in het net. Aan de overkant slaagde ook Guus Til daar niet in, toen hij bij de tweede paal werd gevonden door Max. Zo kende de tweede helft in vijf minuten tijd al meer grote kansen dan in het hele eerste bedrijf bij elkaar.

De wedstrijd was na rust een stuk opener en Monaco maakte het PSV lastig. Van Nistelrooij bracht een halfuur voor tijd André Ramalho en Érick Gutiérrez binnen de lijnen en zag even hierna hoe Armando Obispo bij een terugspeelbal Minamino helemaal over het hoofd zag. Gelukkig voor de PSV-verdediger werd deze fout niet afgestraft. PSV kreeg zelf ook wat meer ruimte om aan te vallen. Een schot van De Jong werd gekeerd door doelman Alexander Nübel en Ismael Saibari schoof de bal maar net naast. Het geweldige voorbereidende werk kwam hierbij van Veerman.

Een tegenvaller voor PSV was het uitvallen van Ibrahim Sangaré. De middenvelder moest de strijd een kwartier voor tijd staken en liet zich vervangen door Marco van Ginkel. Sangaré leek last te hebben van kramp en hij was duidelijk niet de enige PSV'er die er doorheen zat. Tien minuten voor het einde vond Monaco de gelijkmaker: uit een standaardsituatie schoot Axel Disasi de 1-1 binnen.

Monaco merkte dat er meer te halen viel en ging op zoek naar de zege. PSV had weinig meer te vertellen en moest simpelweg overleven. De Eindhovenaren kropen door het oog van de naald toen Youssouf Fofana op de paal kopte en mogen volgende week proberen om in eigen huis het laatste stapje richting de play-offronde te zetten.