De interlandcarrière van jubilaris Wijnaldum in tien beelden

Reacties

Georginio Wijnaldum bereikt zondag met een basisplaats tegen Georgië een schitterende mijlpaal in Oranje. Het wordt de 75ste interland van de middenvelder, die na dit seizoen voor Paris Saint-Germain uitkomt. Speciaal voor deze gelegenheid zet VI enkele mooie momenten in de interlandcarrière van Wijnaldum op een rijtje.

De interlandcarrière van jubilaris Wijnaldum in tien beelden
© Pro Shots

1. Nederland – San Marino (11-0, 2 september 2011)

Op 2 september 2011 is het zover. Een vreugdevolle dag voor Wijnaldum, die zijn debuut maakt in Oranje. Niet alleen scoort de middenvelder tijdens zijn debuut, hij debuteert ook nog eens in een recordwedstrijd. Nooit eerder won het Nederlands elftal met zulke hoge cijfers van een land. Na de 11-0 van Wijnaldum wordt hij besprongen door Wesley Sneijder, op dat moment nog ver verwijderd van zijn huidige status als recordinternational.

2. Spanje – Nederland (1-5, 16 juni 2014)

Iets minder dan drie jaar na zijn debuut speelt Wijnaldum voor het eerst op een eindronde. Ook nu wordt het weer een debuut om nooit te vergeten. De 1-5 overwinning op de toenmalig regerend wereldkampioen Spanje staat in de geschiedenisboeken. Op deze foto viert Wijnaldum de 1-3 van Stefan de Vrij.

3. Brazilië – Nederland (0-3, 12- juli 2014)

Op zijn eerste WK scoort Wijnaldum ook meteen. Hij kiest er een mooie wedstrijd voor uit: de troostfinale tegen gastland Brazilië. Wijnaldum is verantwoordelijk voor de derde en laatste treffer.

4. Nederland – Engeland (0-1, 23 maart 2018)

We maken een sprong in de tijd, Nederland – Engeland is de eerste interland van Wijnaldum onder bondscoach Ronald Koeman. Onder geen enkele andere keuzeheer scoorde de middenvelder vaker. Koeman durfde Wijnaldum in een aanvallendere rol op te stellen en met name de wisselwerking tussen hem en Memphis Depay was erg succesvol. Tegen Engeland scoorde Wijnaldum niet, maar uiteindelijk kwam hij tot tien treffers onder Koeman. Ter vergelijking: Frank de Boer en Danny Blind zijn de overige coaches waar hij vaker dan één keer onder scoorde, onder zowel De Boer als Blind was Wijnaldum viermaal trefzeker.

5. Frankrijk – Nederland (2-1, 09 september 2018)

Een mooie mijlpaal voor Wijnaldum, hij speelt zijn vijftigste interland in Oranje. Tussen zijn eerste en vijftigste wedstrijd zitten 2.565 dagen.

6. Nederland – Duitsland (3-0, 13 oktober 2018)

Oranje maakt met Wijnaldum als belangrijke spil erg veel indruk in de Nations League. Wijnaldum scoort tegen Duitsland en een maand later is hij ook trefzeker tegen Frankrijk. Beide landen worden verslagen en Oranje wordt uiteindelijk eerste in de groep. Het Nederlands elftal schopt het tot de finale, daarin wordt verloren van Portugal.

7. Nederland – Wit-Rusland (4-0, 21 maart 2019)

Eindelijk weer een succesvolle kwalificatieperiode voor Oranje. Aan de hand van Wijnaldum, die liefst acht doelpunten maakt in de kwalificatieperiode, bewerkstelligt Nederland een terugkeer op een eindtoernooi. Na het mislopen van het EK 2016 en het WK 2018 is Oranje er weer bij op het komende EK. Wijnaldum viert zijn goal tegen de Wit-Russen samen met de andere uitblinker Memphis.

8. Nederland – Estland (5-0, 19 november 2019)

Wijnaldum werpt zich de laatste jaren veelvuldig op als leider van Oranje en het is dan ook niet verrassend dat hij met een statement komt tegen racisme. Samen met Frenkie de Jong laat hij verbondenheid zien na zijn goal tegen Estland.

9. Nederland – Estland (5-0, 19 november 2019)

De wedstrijd tegen Estland staat twee keer in deze lijst, want op de avond die onder andere in het teken stond van de strijd tegen racisme scoort Wijnaldum driemaal. Het is zijn eerste en voorlopig enige hattrick in dienst van Oranje.

10. Nederland-Bosnië-Herzegovina (3-1, 15 november 2020)

Wijnaldum gaat meer en meer scoren in Oranje en op 15 november 2020 treedt hij toe tot een select gezelschap. Met zijn twee doelpunten tegen Bosnië-Herzegovina wordt hij pas de derde middenvelder die minimaal twintig keer scoort in Oranje. Alleen Sneijder en Rafael van der Vaart gingen hem voor. Inmiddels staat Wijnaldum op 22 goals in het shirt van Oranje.

Wijnaldum is ook om een andere reden in het nieuws, namelijk zijn aanstaande transfer naar PSG.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Meer G. Wijnaldum
Meer over G. Wijnaldum
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.