Podiumplek voor routinier Stekelenburg aanstaande, Georgië wordt nummer 91

Reacties

Het Nederlands elftal zit midden in de voorbereiding op het EK. Voor het begin van het Europese eindtoernooi speelt het team van bondscoach Frank de Boer twee oefenwedstrijden. Na de wedstrijd tegen Schotland (2-2) is Georgië de tegenstander in de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd. Zoals altijd blikt VI met een aantal statistieken vooruit op de interlands van Oranje.

Podiumplek voor routinier Stekelenburg aanstaande, Georgië wordt nummer 91
© Pro Shots
Nederland
Nederland
3 - 0
Georgië
Georgië

• De laatste uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal richting een eindtoernooi was natuurlijk in 2014, toen Oranje aanwezig was op het WK in Brazilië. Tien dagen voor het begin van dat toernooi werd er geoefend tegen Wales, het werd 2-0 in Amsterdam. Arjen Robben en Jeremain Lens waren toentertijd trefzeker. Spelers die toen speelden en er ook nu bij zijn in de EK-selectie: Stefan de Vrij, Daley Blind, Georginio Wijnaldum, Tim Krul, Joël Veltman en Memphis Depay. De door corona ontbrekende Jasper Cillessen was er toen ook bij.

• Het is pas de eerste keer dat het Nederlands elftal tegenover Georgië staat. Daarmee wordt het land van bondscoach Willy Sagnol de 91ste verschillende tegenstander waar Oranje tegenover staat.

• De interland wordt in De Grolsch Veste gespeeld en het Nederlands elftal is foutloos in dat stadion. Slechts één keer in de geschiedenis werd er door Oranje gespeeld in het stadion van FC Twente, dat was in 2009. Toen werd onder bondscoach Bert van Marwijk geoefend tegen Japan, het werd 3-0 door goals van Robin van Persie, Wesley Sneijder en Klaas-Jan Huntelaar. Geen enkele speler die op 5 september 2009 speelminuten kreeg, is erbij op het EK.

• Tegen Georgië zijn er weer fans welkom in het stadion. In de vorige interlandperiode zagen toeschouwers het Nederlands elftal ook al winnen van Letland in de WK-kwalificatieperiode. Het is voor het eerst sinds eind 2019 dat Oranje weer in achtereenvolgende thuiswedstrijden fans in het stadion heeft zitten. Ook op het EK zullen de stadions immers (deels) gevuld zijn. Oranje werkt zijn groepswedstrijden af in de Johan Cruijff Arena.

• De 36-jarige Belg Erik Lambrechts is de scheidsrechter van dienst tijdens Nederland - Georgië. Het is voor het eerst dat de arbiter de fluit hanteert tijdens een interland van het Nederlands elftal.

• Helemaal een onbekende is Lambrechts overigens niet voor Nederland. In het kader van een uitwisselingsproject tussen de KNVB en de Belgische voetbalbond floot Lambrechts drie duels in de Eerste Divisie: MVV Maastricht - Helmond Sport (3-3), TOP Oss - VVV-Venlo (1-2) en Jong PSV - Achilles'29 (2-1). Bijzonder genoeg deed er tijdens een van die wedstrijden een huidige international van Oranje mee. Georginio Wijnaldum speelde om na een blessure aan wedstrijdritme te komen twee duels in de Eerste Divisie voor Jong PSV, hij was trefzeker in de wedstrijd tegen Achilles.

Georginio Wijnaldum in actie tegen Achilles'29. Vijf jaar later zou hij de Champions League winnen met Liverpool.
© Pro Shots
Georginio Wijnaldum in actie tegen Achilles'29. Vijf jaar later zou hij de Champions League winnen met Liverpool.

• Memphis Depay heeft na zijn twee goals tegen Schotland nog maar zes doelpunten nodig om in de toptien van de topscorerslijst aller tijden terecht te komen. Op de lijst met Oranje-schutters staat Wesley Sneijder momenteel tiende, hij maakte 31 goals. Memphis achterhaalde of passeerde tegen Schotland drie Nederlandse iconen: Marco van Basten, Dirk Kuijt en Rafael van der Vaart.

• Enkele spelers kunnen tegen Georgië weer een mooie mijlpaal bereiken. De mooiste is voor de hiervoor genoemde Wijnaldum, die in Enschede zijn 75ste interland kan spelen. Ook voor Stefan de Vrij (nu 44 interlands), Nathan Aké (19), Donny van de Beek (19) en Patrick van Aanholt (14) lonken mijlpalen.

• De Boer kondigde al aan dat Maarten Stekelenburg gaat keepen tegen Georgië. Als dat inderdaad gebeurt, betreedt Stekelenburg het podium qua oudste spelers in Oranje. Op 6 juni 2021 is Stekelenburg 38 jaar, 8 maanden en 16 dagen oud, oftewel 14.138 dagen. Alleen Sander Boschker in 2010 (14.469 dagen, Nederland - Ghana, 4-1) en Piet Kraak in 1959 (14.142 dagen, Nederland - Noorwegen, 7-1) waren ouder toen ze voor het Nederlands elftal speelden.


De oudste Oranje-internationals

# Speler Wedstrijd Leeftijd Leeftijd in dagen
1 Sander Boscher Nederland - Ghana (4-1) 39 14.469
2 Piet Kraak Nederland - Noorwegen (7-1) 38 14.142
3 Abe Lenstra Nederland - België (2-2) 38 14.022
4 Edwin van der Sar Noorwegen - Nederland (0-1) 37 13.866
5 Frans de Munck België - Nederland (2-1) 37 13.762
6 Faas Wilkes Oost-Duitsland - Nederland (1-1) 37 13.728
7 Jan Jongbloed Argentinië - Nederland (3-1) 37 13.726
8 Pim Doesburg Nederland - Cyprus (3-0) 37 13.632
9 Piet Schrijvers Nederland - Denemarken (6-0) 37 13.604
10 Arnold Mühren Sovjet-Unie - Nederland (0-2) 37 13.538
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.