De identiteitscrisis van voormalige witte raaf Swansea City

Reacties

Zondagmiddag kwam er na zeven jaar een voorlopig einde aan het Premier League-tijdperk bij Swansea City. De club van de Nederlanders Leroy Fer (voor wie het zijn derde degradatie is), Mike van der Hoorn, Erwin Mulder en Luciano Narsingh kampt met een identiteitscrisis.

De identiteitscrisis van voormalige witte raaf Swansea City

Vorig seizoen ontsnapte Swansea dankzij een verrassend sterke eindsprint nog aan degradatie in een seizoen waarin vier verschillende hoofdtrainers (Francesco Guidolin, Bob Bradley, Alan Curtis en Paul Clement) aan het roer stonden, dit keer bleef een wonder uit. The Swans moesten winnen van het al gedegradeerde Stoke City, hopen op een nederlaag van Southampton tegen Manchester City en het enorme verschil in doelsaldo goedmaken. Een mission impossible.

Dat beseften ook de fans van de club uit Wales. Die hadden zich na de cruciale 1-0 nederlaag van dinsdag tegen concurrent Southampton, dat zich wel handhaafde, al neergelegd bij het lot van Swansea en grepen de laatste thuiswedstrijd van het seizoen aan om hun onvrede te ventileren over de clubleiding. Ze riepen om het vertrek van de Amerikaanse eigenaren en voorzitter Huw Jenkins. 'We willen onze club terug.' Het overschaduwde de verrichtingen op het veld.

De fans van Swansea City uiten hun onvrede over het beleid van de club met enkele veelzeggende spandoeken.
De fans van Swansea City uiten hun onvrede over het beleid van de club met enkele veelzeggende spandoeken.

Hoezeer Swansea de weg kwijtgeraakt is, blijkt wel uit het feit dat zelfs de Amerikaanse eigenaren Steve Kaplan en Jason Levien zondag met een statement kwamen op de clubwebsite als reactie op de onrust onder de achterban. 'Misschien is de club zijn unieke identiteit kwijt, dat speciale tintje dat Swansea anders, en in veel opzichten beter, maakte. We moeten die identiteit herontdekken, zowel op als buiten het veld, als we willen dat de mensen weer trots op deze club zijn.'

Swansea gold na de promotie in 2011 lang als een witte raaf in de Premier League. Met verzorgd voetbal – kort combinatievoetbal in plaats van het gebruikelijkere lange-halen-snel-thuis-voetbal - en geduldig beleid handhaafde de club zich knap in het geweld van de Engelse elitedivisie. Het leverde manager Brendan Rodgers in 2012 zelfs een baan op bij Liverpool. Zijn opvolgers Michael Laudrup en oud-speler Garry Monk hielden de club op vergelijkbare wijze uit de gevarenzone.

De managers van Swansea City sinds 2016

Manager Periode Duels Puntengem.
Francesco Guidolin (Ita) jan 2016 - okt 2016 22 1,18
Bob Bradley (VS) okt 2016 - dec 2016 11 0,73
Alan Curtis (Wal) dec 2016 - jan 2017 2 1,50
Paul Clement (Eng) jan 2017 - dec 2017 40 1,10
Leon Britton (Eng) dec 2017 2 0,50
Carlos Carvalhal (Por) dec 2017 - nu 24 1,33

Swansea speelde in het seizoen 2013/14 zelfs Europees voetbal en onderscheidde zich op de transfermarkt met het aantrekken van minder bekende spelers, onder wie de Spaanse surprise Michu, en tastte slechts sporadisch diep in de buidel, bijvoorbeeld voor Vitesse-spits Wilfried Bony. Tegelijkertijd verloochende het haar afkomst niet door in de selectie een plek vrij te houden voor Monk (gestopt in 2014), Leon Britton en Ángel Rangel, spelers die het shirt al droegen toen de club nog in de League One of zelfs in de League Two uitkwam.

Sinds de komst van de Amerikaanse eigenaren in 2016 veranderde er veel, en niet ten goede; Swansea verwerd tot een typische club uit het rechterrijtje van de Premier League. De uitgaven op de transfermarkt - 130 miljoen euro in twee seizoenen - én het aantal versleten managers – vier sinds de zomer van 2016, zes inclusief interims – namen exponentieel toe. Vorig seizoen ontsnapte de club nog aan degradatie, dit seizoen gebeurde het onvermijdelijke alsnog.

De Poolse doelman Lukasz Fabianski is in tranen na de degradatie van Swansea City. Hij is een van de duurbetaalde Premier League-spelers van wie het de vraag is of ze komend seizoen nog voor de club spelen.
De Poolse doelman Lukasz Fabianski is in tranen na de degradatie van Swansea City. Hij is een van de duurbetaalde Premier League-spelers van wie het de vraag is of ze komend seizoen nog voor de club spelen.

En dus staat er een onrustige zomer op de rol in het Liberty Stadium. De clubleiding zal bij zichzelf te rade moeten gaan wat de juiste koers is om zo snel mogelijk terug te keren in de Premier League. Is daarin bijvoorbeeld plaats voor Carlos Carvalhal, de Portugese manager die het stokje eind december overnam van Paul Clement, vorig jaar nog de gevierde man toen hij Swansea met dertien punten in de laatste vijf duels naar de veilige vijftiende plaats loodste.

Hoewel de eerste berichten erop wijzen dat het contract van Carvalhal niet wordt verlengd, hoopt hij zelf de Amerikaanse eigenaars er in een gesprek van te overtuigen dat hij de juiste man is om de club in het loodzware Championship meteen weer neer promotie te leiden. De Portugees leidde Sheffield Wednesday twee jaar op rij naar de play-offs om een PL-ticket. 'Om één keer de play-offs te behalen is al lastig, laat staan twee keer. Het lukt teams meestal niet dat te herhalen', aldus de met José Mourinho bevriende manager.

Wie er dan in ieder geval niet meer bij is, is clubicoon Britton (foto boven). De 35-jarige spelverdeler, dit seizoen nog heel even interim-manager en in de hoogtijdagen van de club wel eens betiteld als The Xavi of South Wales, werd zondag uitgezwaaid. 'Als er één speler is die symbool staat voor waar Swansea de afgelopen twaalf jaar voor stond, is het Leon Britton wel', zei clublegende Alan Curtis al eens. Uitgerekend nu Swansea met een identiteitscrisis kampt, vertrekt hij. Symboliserender kan het niet.

Manager Carlos Carvalhal neemt afscheid van Àngel Rangel (35), dat andere clubicoon die vertrekt bij Swansea City. Het contract van de Spaanse rechtsback, sinds 2007 actief voor de club, wordt niet verlengd.
Manager Carlos Carvalhal neemt afscheid van Àngel Rangel (35), dat andere clubicoon die vertrekt bij Swansea City. Het contract van de Spaanse rechtsback, sinds 2007 actief voor de club, wordt niet verlengd.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.