De grote Premier League tussenrapport-awards

Reacties

Aan het einde van een kalenderjaar struikel je over de vage lijsten, jaarreportages, terugblikken en nog meer opsommingen die soms iets en vaak niets zeggen. Uw gratis Premier League-zaterdagochtendcolumnist kan uiteraard niet achterblijven. Daarom bij deze de grote Premier League tussenrapport-awards. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

De grote Premier League tussenrapport-awards

BESTE NIEUWKOMER ALS TRAINER

Geen gemakkelijke keuze. Unai Emery trad in de voetsporen van een trainerslegende die vijf jaar te lang aan zijn eigen levenswerk bleef hangen. Afscheid nemen van je eigen kind is nu eenmaal moeilijk. Maurizio Sarri volgde Antonio Conte en nam een filosofie mee naar Stamford Bridge die diametraal tegenover die van zijn voorganger staat. Toch kreeg hij het heel snel voor elkaar Chelsea te laten voetballen zoals hij dat voor ogen heeft. Dat is vakmanschap. Toch kiezen we voor Unai Emery. Sarri presteert met Chelsea zoals je dat kon verwachten. Emery doet het beter dan gedacht met Arsenal. De ploeg straalt weer iets van overtuiging uit. De intensiteit op het veld is toegenomen, er is een duidelijk speelplan en Emery heeft zich ook bewezen als strateeg met vaak beslissende wissels. Bij Paris Saint-Germain was hij vooral de kinderoppas van Neymar. Als trainer van Arsenal mag de Spanjaard doen waar hij het beste in is: bouwen aan een ploeg die straks weer moet gaan meedoen om de titel.

BESTE NIEUWKOMER ALS SPELER

Drie kandidaten die elkaar niet veel ontlopen. James Maddison werd door Leicester City opgeduikeld in het Championship. De aanvallende middenvelder was afgelopen seizoen goed voor veertien doelpunten en acht assists op het tweede niveau als speler van Norwich City. Ook een divisie hoger blijkt hij impact te kunnen hebben op het resultaat. Met vijf doelpunten en twee assists is hij niet alleen topscorer van zijn ploeg, maar speelde hij zich ook in de kijker van de Engelse bondscoach Gareth Southgate. Maddison kostte Leicester City 25 miljoen euro.

West Ham United telde afgelopen zomer liefst veertig miljoen euro neer voor Felipe Anderson. De 25-jarige Braziliaan, de voorbije vijf seizoenen actief voor Lazio, laat bijna elke wedstrijd zien waarom. Hij is voortdurend dreigend vanaf de linkerflank en levert met zijn goals, assists en acties een belangrijke bijdrage aan de resultaten van West Ham. De Londense club zou dit seizoen zomaar als best of the rest op de zevende plaats kunnen eindigen. Met dank aan veertig goed geïnvesteerde miljoenen.

Lucas Torreira viert zijn doelpunt tegen Spurs.
Lucas Torreira viert zijn doelpunt tegen Spurs.

Toch bepalen we bij deze Lucas Torreira als beste nieuwkomer in de Premier League. Als je de wederopbouw bij Arsenal een gezicht wil geven, kom je al snel uit bij de slechts 1 meter 68 lange Uruguayaan. The Gunners betaalden Sampdoria dertig miljoen euro voor de verdedigende middenvelder. Het is met terugwerkende kracht een fantastisch uitonderhandelde tranfersom. Want waar vind je voor dertig miljoen euro een controleur die zijn hele lijf als wapen heeft en daarbovenop ook nog eens verrassend goed kan voetballen? Torreira ontpopte zich snel tot publiekslieveling en maakte zich nog geliefder door begin deze maand te scoren tegen Tottenham Hotspur.

BESTE KEEPER

In tegenstelling tot de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie staan in de Premier League best veel goede doelmannen onder de lat. Een betere defensie begint dan ook bij je keeper. Chelsea versterkte zich met Kepa Arrizabalaga en Liverpool haalde Alisson Becker naar Engeland. Het zijn de twee duurste keepers aller tijden. Beiden presteren goed tot zeer goed, op de twee kolderieke blunders van Becker na dan, die in alle euforie van de koppositie en die ene redding tegen Napoli snel zijn vergeten.

In de strijd tegen degradatie is het hebben van een goede keeper van levensbelang. Martin Dúbravka speelt sinds een klein jaar voor Newcastle United. De 29-jarige Slowaak is een belangrijke reden dat de club niet troosteloos onderaan staat. Manager Rafa Benítez moet al jaren met een beperkt budget shoppen bij de Aldi en vond bij Sparta Praag een spotgoedkope puntenpakker. Dúbravka werd eerst gehuurd en afgelopen zomer voor slechts vier miljoen definitief overgenomen.

BESTE VERDEDIGER

Hier was de jury het unaniem en razendsnel eens. Een vergadering van nog geen seconde. Virgil van Dijk is de onbetwiste leider van de minst gepasseerde defensie in de Premier League. Slechts zeven tegendoelpunten in de eerste achttien competitiewedstrijden. Op Anfield wisten tot nu toe maar twee spelers te scoren. Natuurlijk is goed verdedigen een teamgebeuren, maar het helpt als er achterin iemand staat met het aura van een kampioen. Iemand die uitstraalt dat er ook vandaag weer niets te halen valt. De eerste seizoenshelft, op een overtreding op Leroy Sané na, op geen fout te betrappen. In sommige duels lijkt het Van Dijk zelfs veel te gemakkelijk af te gaan. De manier waarop hij Romelu Lukaku recent bespeelde en geen enkele kans gaf. Wow!

BESTE MIDDENVELDER

In het Engels is er een prachtig woord voor spelers als Fernandinho. De 33-jarige Braziliaan is een unsung hero. Een speler die je pas opmerkt wanneer hij een keertje niet meedoet. Het zijn de spelers die trainers vaak het eerste opstellen. Borussia Dortmund heeft Axel Witsel, Barcelona heeft Sergio Busquets, Chelsea N'Golo Kanté, het Real van Zidane had Casemiro, Liverpool heeft Gini Wijnaldum en Manchester City heeft dus Fernandinho.

Fernandinho, het verlengstuk van Pep Guardiola.
Fernandinho, het verlengstuk van Pep Guardiola.

Pep Guardiola speelde tot dit weekeinde zeventien keer met zijn ploeg in de Premier League en liet één veldspeler zeventien keer vanaf het begin opdraven. Inderdaad, Fernandinho. De middenvelder verstaat de kunst van het wegblijven, het inschuiven, het vooruit verdedigen, de tactische overtreding en de pass als een manier van ademhalen. Fernandinho zorgt ervoor dat Pep Guardiola iets rustiger op de bank zit. Het zal geen verbazing wekken dat de trainer een speler zoekt die de eind dit seizoen alweer 34-jarige controleur kan gaan vervangen.

BESTE AANVALLER

De keuze was en is reuze. Pierre-Emerick Aubameyang, Mohamed Salah, Raheem Sterling en Harry Kane hebben allemaal vaker gescoord dan Eden Hazard. Maar met acht goals en negen assists in de Premier League is de Belg momenteel een voetballer hors catégorie. In wezen heeft hij zijn magische spel van tijdens het WK doorgetrokken in clubverband. Met hulp van een trainer die het liefst langs de lijn een sigaret zou willen opsteken om intens te kunnen genieten van een speler die met elk balcontact zijn bijzondere klasse verraadt. Eden Hazard is een geboren voetballer in de vorm van zijn leven. Daar moet je niet te veel over willen zeggen, daar moet je gewoon zwijgend naar kijken.

Bekijk hier het Premier League-programma van dit weekend.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.