De financiële uitdaging van PSV: waarschijnlijk twee grote transfers nodig

Reacties

In de jacht op prijzen investeerde PSV ondanks de impact van de coronacrisis in de zomer flink in de technische staf én de selectie. Roger Schmidt moet de club naar prijzen loodsen, maar als dat mislukt zijn de gevolgen groot. Ook in financiële zin.

De financiële uitdaging van PSV: waarschijnlijk twee grote transfers nodig
© Pro Shots

In een uitgebreid verhaal in de nieuwste VI en op VI PRO wordt het belang van de februarimaand geschetst. Als PSV aan het einde van die maand met lege handen staat, is de impact op bijvoorbeeld de transferstrategie groot. Woensdag werden de Eindhovenaren uit het bekertoernooi gekegeld. Wat rest is de strijd om de landstitel - de achterstand op Ajax is met vier punten en een duel meer gespeeld fors - en de Europa League. In dat laatste toernooi wacht later deze maand een tweeluik met Olympiakos Piraeus.

De financiële kloof met bekerbeul Ajax, dat de laatste seizoenen met volle geldzakken om de nek wegsprintte bij de concurrentie, wordt geschetst. Ajax is immers de club die zomaar even 22,5 miljoen euro neerlegde voor Sébastien Haller, maar ook de club die voorlopig PSV de weg verspert naar de cruciale Champions League-gelden.

Tel erbij op dat financieel manager Jaap van Baar bij de presentatie van de jaarcijfers in oktober zei dat de grote klap dit seizoen zou komen. Hij repte daarbij over een operationeel tekort van tussen de 20 en 25 miljoen euro. De afschrijvingen op spelers bedroeg afgelopen seizoen bovendien 22 miljoen euro. Als we daar weer van uitgaan, dient PSV tussen de 45 en 50 miljoen euro op te halen om het grote financiële tekort dicht te fietsen en voor de tiende keer op rij zwarte cijfers te halen.

PSV verkocht Sam Lammers al voor tien miljoen en zal dus in elk geval één, maar waarschijnlijk nog twee grote transfers moeten doen. Gezien de waarde op het veld hoeft dit geen probleem te zijn. Maar dat het PSV steeds is gelukt spelers goed te verkopen, is echter ook geen garantie. Want wat als de nog tot medio 2024 vastliggende cashcow Donyell Malen, voor wie PSV normaliter een bedrag van minimaal dertig miljoen euro moet kunnen vangen, bijvoorbeeld onverhoopt opnieuw geblesseerd raakt? En kan PSV dezelfde kwaliteit terughalen als Malen en Denzel Dumfries worden verkocht? Het zijn de vragen die een stuk makkelijker te beantwoorden zijn als Schmidt doet waarvoor hij gehaald is: top presteren.

Lees op VI PRO het hele verhaal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer D. Malen
Meer over D. Malen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.