Donyell Malen: hongerig, oerdegelijk en in de ultieme PSV-voetsporen

Reacties

Donyell Malen heeft zaterdagavond tegen FC Twente zijn fraaie statistieken nog wat verder opgevijzeld. Met zijn twee treffers benaderde hij een prestatie van de ultieme PSV'er, Mister PSV Willy van der Kuijlen. Het betekende voor de pas 22-jarige aanvaller ook een persoonlijk record.

Donyell Malen: hongerig, oerdegelijk en in de ultieme PSV-voetsporen
© Pro Shots
PSV
PSV
3 - 0
FC Twente
FC Twente

PSV versloeg de Tukkers zaterdag, op een toen nog groen veld, met 3-0. De 1-0 kwam op naam van Malen. Als Filippo Inzaghi in zijn beste dagen tikte de Oranje-international uit een rebound binnen. Het was zijn achttiende goal in officiële duels dit seizoen, nooit maakte Malen er meer voor de hoofdmacht (zie tabel onderaan).

Met de pret was het nog lang niet gedaan. Met een schitterende actie en steekbal stond Malen ook aan de basis van de 2-0, al zal zijn fraaie aandeel niet in de meeste statistieken-lijstjes worden opgenomen. De 3-0 zeker wel. Met razendsnel voetenwerk deed Malen het voorkomen alsof zijn tegenstanders al op een laagje ijs stonden, een doffe knal erna bleek de 3-0.

Vooraf werd Malen gehuldigd voor zijn honderdste duel voor PSV (vorige week tegen Feyenoord)
© Pro Shots
Vooraf werd Malen gehuldigd voor zijn honderdste duel voor PSV (vorige week tegen Feyenoord)

Omdat Malen in de slotfase een levensgrote kans miste én gewisseld werd terwijl hij joeg op zijn hattrick ging het in de interviews na afloop niet alleen over de goals. Malen vertelde zich goed te voelen, plezier te maken en kon zelfs lachen om vragen over het inmiddels veelbesproken wisselbeleid van trainer Roger Schmidt. De aanvaller schudde het allemaal van zich af zoals hij bij de 3-0 met zijn tegenstanders deed. Natuurlijk was hij hongerig, natuurlijk was hij liever niet gewisseld voor Yorbe Vertessen en natuurlijk was hij trots op de goals én de zege. Van ronkende teksten over een achtervolging op Ajax wilde hij ook niets weten.

Over de statistieken ging het na afloop niet. Het had zomaar gekund dat Malen, die door VI deze speelronde met een 8 het hoogste beoordeeld werd, dan opnieuw had gelachen. De PSV-spits die alleen Giorgos Giakoumakis (21) en Henk Veerman (12) op de topschutterslijst voor zich hoeft te dulden, werd na het treffen met Twente immers één adem genoemd met Skiete Willy.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Donyell Malen (22 jaar en 18 dagen), die zijn tiende en elfde competitiegoal van het seizoen maakte, werd de tweede jongste speler ooit met minstens tien doelpunten voor PSV in drie opeenvolgende Eredivisie-seizoenen, na Willy van der Kuijlen in de periode 1964-1967 (21 jaar en 18 dagen bij zijn 10e goal in 1967/68', zo luidde de ijskoude, maar veelzeggende, tekst van data-bureau OPTA. Een verlegen glimlach van Malen na het opdreunen van deze fraaie prestatie had die woorden van zoveel meer warmte voorzien.

Wat beklijft is dat Malen niet alleen zegt hongerig naar goals te zijn. Hij bewijst het ook. Het seizoen waarin hij debuteerde niet meegerekend, maakte hij altijd minimaal tien goals. En dat terwijl hij in de jaargang 2018/19 lang niet altijd basisklant was en het vorige seizoen voor hem eindigde met een flinke blessure voordat het ook voor de andere PSV'ers voortijdig werd afgebroken door de coronacrisis. Zijn beste seizoen ooit toont dat Malen terug is, maar ook dat hij nog lang niet klaar is. Precies zoals het een van de nakomelingen van Mister PSV betaamt.

Donyell Malen in de hoofdmacht van PSV

Seizoen Duels Goals Assists Totaal
2017/18 4 0 0 0
2018/19 42 11 4 15
2019/20 25 17 5 22
2020/21 30 19 6 25

De rapportcijfers uit Eindhoven

PSV Nederland

FC Twente Nederland

FC Twente Nederland

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer D. Malen
Meer over D. Malen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.