De cijfers van ontslagen AZ-coach Jansen: op dezelfde hoogte als Slot

Slechts drie trainers zaten meer wedstrijden op de bank als trainer van AZ, dan de woensdag ontslagen Pascal Jansen. De coach kan ook een indrukwekkend puntengemiddelde overleggen.

Jansen streek in 2018 neer bij AZ als assistent-coach en bleef ruim twee jaar in die functie tot het ontslag van Arne Slot. De toenmalig hoofdtrainer van AZ werd in december 2020 aan de kant gezet, waarna Jansen het overnam. De eerste wedstrijd onder Jansen ging verloren. FC Groningen won op 6 december 2020 met 1-2 en nam de punten mee uit Alkmaar. De laatste wedstrijd onder Jansen werd wel gewonnen, maar het bekeroptreden tegen Quick Boys was uiteraard niet denderend. Pas na strafschoppen werd het verschil gemaakt tegen de amateurs.

In totaal zat Jansen 162 wedstrijden op de AZ-bank (96 winst, 24 gelijk, 42 verlies). Slechts drie trainers in de AZ-historie waren bij meer duels betrokken: John van den Brom (216), Louis van Gaal (178) en Georg Kessler (176). Gekeken naar het gemiddelde aantal punten per wedstrijd zit Jansen in de top van de AZ-trainershistorie, van de coaches die meer dan vijftig duels langs de zijlijn stonden behaalde alleen Kessler een hoog gemiddelde. Opvallend: Jansen eindigt met zijn puntengemiddelde van 1,93 per wedstrijd op hetzelfde aantal als Slot, de coach die hij opvolgde. In de Eredivisie noteerde Slot (2,15) wel een hoger puntengemiddelde dan Jansen (1,95).

Eredivisie-prestaties
In het eerste (halve) seizoen onder Jansen eindigde AZ als derde in de Eredivisie. De coach nam het over van Slot toen de formatie uit Alkmaar op een zesde plek stond. In het seizoen 2021/22 eindigde AZ als vijfde, op zeven punten van nummer vier FC Twente. Europees voetbal werd toen uiteindelijk relatief simpel behaald in de play-offs, via een imponerende comeback tegen Vitesse in de finale. Het seizoen erna pakte AZ als nummer vier weer een rechtstreeks ticket voor Europees voetbal. Op dit moment staat AZ weer buiten de topdrie.

Zilverwerk
Onder Jansen pakte AZ geen prijzen. Nadat hij het over had genomen van Slot in december 2020 ging AZ op pijnlijke wijze onderuit tegen HNK Rijeka in de groepsfase van de Europa League, waardoor de club werd uitgeschakeld. Na de winterstop van dat seizoen was Ajax meteen te sterk in de achtste finale van de TOTO KNVB-beker.

Het seizoen erop (2021/22) is Ajax opnieuw te sterk voor AZ in het bekertoernooi, ditmaal in de halve finale. Europees gezien loopt AZ de Europa League mis ondanks een overwinning op Celtic, maar plaatst het zich wel voor de allereerste groepsfase van de Conference League. Een groep met Randers, FK Jablonec en Cluj wordt simpel overleefd, maar in de achtste finale is FK Bodø/Glimt meteen het eindstation.

Het Europese seizoen 2022/23 is het meest imponerende onder Jansen. AZ overleeft drie voorrondes voor een plek in de Conference League en na de groepsfase worden Lazio en Anderlecht uitgeschakeld. West Ham United is uiteindelijk in de halve finale te sterk, hoewel AZ het goed doet tegen de uiteindelijke winnaar. Tussen al het Europese voetbal door wordt AZ wederom vroeg uitgeschakeld in het Nederlandse bekertoernooi, als FC Utrecht na verlenging wint in de achtste finale.

Het huidige Europese seizoen ligt nog vers in het geheugen. AZ plaatst zich voor het hoofdtoernooi van de Conference League via een penaltythriller tegen SK Brann, maar stelde vervolgens teleur in de groepsfase. Op de nederlagen tegen Aston Villa werd misschien wel geanticipeerd, maar dat het ook fout ging in duels met Zrinjski Mostar en Legia Warschau niet. AZ eindigde als derde in de groep, op zes punten afstand van overwintering in Europa.

Poll (gesloten) Is het ontslag van Pascal Jansen terecht?