Copa América-chaos: geen boycot van Seleção, wél een rechtszaak

Reacties

Vier dagen voor de openingswedstrijd van Brazilië tegen Venezuela is het Copa América-toernooi nog altijd door onzekerheid omgeven. De Braziliaanse internationals gaven na het WK-kwalificatieduel met Paraguay aan niet met een boycot te komen, maar er is donderdag nog wel een rechtszaak.

Copa América-chaos: geen boycot van Seleção, wél een rechtszaak
© Pro Shots
Brazilië
Brazilië
3 - 0
Venezuela
Venezuela

Het Hooggerechtshof buigt zich in een spoedzitting dan over het verzoek om de Copa América in Brazilië niet door te laten gaan. Er is veel verzet tegen de organisatie van het toernooi gezien de zorgelijke situatie rond het coronavirus in het grootste land van Zuid-Amerika. Colombia en Argentinië, de oorspronkelijke gastheren, zagen juist af van de organisatie van het continentale kampioenschap vanwege respectievelijk politieke onrust en de pandemie.

Dat Brazilië de Zuid-Amerikaanse bond (CONMEBOL) vervolgens uit de brand hielp, leidde tot de nodige ophef. Zo uitte de spelersvakbond FIFPRO zijn zorgen over de gezondheid van de spelers en deden politici een oproep aan de internationals van Brazilië om het toernooi de boycotten. Zij hebben in een statement na afloop van het duel met Paraguay nu echter laten weten in actie te zullen komen, al zijn ze niet blij met de gang van zaken.

'Om verschillende redenen, of ze nou humanitair of professioneel zijn, zijn we niet blij met de manier waarop de CONMEBOL heeft gehandeld inzake de Copa América', klinkt het in een statement. Toch zullen ze later deze maand in actie komen. 'We zijn profs, we hebben een missie in het geelgroene shirt dat het WK vijf keer won. We zijn tegen de organisatie van de Copa América, maar zullen nooit nee zeggen tegen spelen voor Brazilië.'

Tite
Bondscoach Tite wilde zich na afloop niet uitspreken over de kwestie. 'Ik ben niet hypocriet, ik weet wat er gebeurt en hou me niet afzijdig. Maar ik weet waar mijn prioriteiten liggen en dat is mijn werk', aldus de bondscoach van de Seleção. De Braziliaanse president Jair Bolsonaro riep in alle commotie rond de Copa América nog om het ontslag van Tite, maar de Braziliaanse bond zwichtte niet voor de politieke druk van buitenaf.

WK Kwal. Zuid-Amerika

Stand WK Kwal. Zuid-Amerika 2022 Qatar

Zuid-Amerika

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Brazilië
17
14
3
0
40-5
+35
45
2
Argentinië
17
11
6
0
27-8
+19
39
3
Uruguay
18
8
4
6
22-22
0
28
4
Ecuador
18
7
5
6
27-19
+8
26
5
Peru
18
7
3
8
19-22
-3
24
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Brazilië
Meer over Brazilië
Meer Copa América
Meer over Copa América
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.