President Brazilië pakt ondanks zorgen en kritiek door met Copa América

Reacties

Internationale spelersvakbond FIFPRO heeft zijn zorgen geuit over de last minute-verplaatsing van het Copa América-toernooi naar Brazilië. Het heeft alles te maken met het grote aantal coronabesmettingen in het Zuid-Amerikaanse land, maar president Jair Bolsonaro trekt zich er niks van aan. 

President Brazilië pakt ondanks zorgen en kritiek door met Copa América
© Pro Shots

Vanwege de pandemie zagen Argentinië en Colombia vlak voor de start van het continentale kampioenschap af van de organisatie, waarna Brazilië zich opwierp als vervanger. Dat leidt echter tot de nodige discussie, omdat de situatie in het nieuwe gastland nog slechter is dan in de oorspronkelijke organiserende landen.

Dat baart de FIFPRO zorgen, vooral omdat er weinig tijd is om adequate voorbereidingen te treffen. En dat is juist gezien de zorgelijke pandemische situatie in Brazilië zo broodnodig, aldus de spelersvakbond, die vreest voor de gezondheid van de spelers en hun families. Mochten zij afzien van deelname, dan hebben zij de steun van de FIFPRO.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dinsdag zorgde de Braziliaanse minister Luiz Eduardo Ramos ook al voor onzekerheid door te stellen dat er nog helemaal niets zeker is rond de organisatie. Een dag later nam diezelfde Ramos de laatste twijfels weg door te bevestigen dat het Copa América-toernooi vanaf 13 juni veilig van start kan gaan. Het gaat daarbij om wedstrijden zonder publiek.

In welke stadions de strijd om de Zuid-Amerikaanse titel wordt afgewerkt, is nog onduidelijk. Woensdag zijn de eerste speelsteden bekend geworden: Brasilía, Cuiabà, Goiânia en Rio de Janeiro. De gouverneur van São Paulo wil geen wedstrijden in zijn staat, vanwege de coronapandemie die al ruim 460 duizend mensen het leven kostte in Brazilië.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Desondanks ziet de bekritiseerde president Bolsonaro geen reden om de organisatie van het Copa América-toernooi niet op zich te nemen. 'Ik heb de ministers gesproken die bij de organisatie van het toernooi betrokken zijn en die waren unaniem. Ze waren allemaal positief', zei Bolsonaro op een persconferentie. 'We moeten doorgaan met ons leven.'

In de Braziliaanse politiek klonken ook andere geluiden. Zo deed een senator een dringende oproep aan Neymar om zich te verzetten tegen de organisatie. 'Dit is niet het kampioenschap dat je nu moet spelen. We moeten een vaccinatiekampioenschap spelen.' Maar Neymar en zijn ploeggenoten kunnen zich dus toch opmaken voor het toernooi in eigen land.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Copa América
Meer over Copa América
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.