Concurrentie voor Saoedi-Arabië? Australië wil met drie Aziatische landen WK houden

Reacties

Saoedi-Arabië krijgt wellicht concurrentie van een gezamenlijk bid van vier landen in de strijd om het WK 2034 te organiseren. Australië en Indonesië, die al met elkaar optrokken, krijgen mogelijk versterking van Maleisië en Singapore.

Concurrentie voor Saoedi-Arabië? Australië wil met drie Aziatische landen WK houden
© Pro Shots

'We overwegen ons samen met Australië te kandideren', laat voorzitter Erick Thohir van de Indonesische voetbalfederatie PSSI weten in gesprek met The Sydney Morning Herald. 'En toen ik Maleisië en Singapore bezocht, toonden zij ook interesse.'

Afgelopen week stelde Saoedi-Arabië zich als eerste land kandidaat om de mondiale eindronde van 2034 te organiseren. Dat gebeurde enkele uren nadat de FIFA zijn intentie uitsprak om het WK 2030 te houden in Marokko, Spanje, Portugal, Paraguay, Argentinië en Uruguay. Die laatste drie landen krijgen één wedstrijd. Dat betekent wel dat Zuid-Amerika - net als Europa en Afrika - direct niet meer in beeld is voor het WK 2034. De FIFA staat het niet toe dat achtereenvolgende WK's op hetzelfde continent plaatsvinden.

Landen die interesse hebben om de eindronde van 2034 huis te vesten hebben nog maar tot 31 oktober de tijd om zich naar voren te schuiven.

Over drie jaar organiseren Canada, Mexico en de Verenigde Staten het eerste WK met 48 landen. Liefst 104 wedstrijden worden er in de nieuwe opzet afgewerkt, veertig meer dan in de modus die tussen 1998 en 2022 werd toegepast.

Gastheren komende eindtoernooien

Toernooi Landen
EK 2024 Duitsland
WK 2026 Canada, Mexico en Verenigde Staten
EK 2028 Verenigd Koninkrijk en Ierland
WK 2030 Argentinië, Paraguay, Uruguay, Marokko, Portugal en Spanje*
EK 2032 Italië en Turkije

*De voordracht van het FIFA Council moet nog wel worden geaccordeerd door het FIFA Congress, wat in 2024 met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gebeurt.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.