Concurrentie eist puntenstraf voor Everton na overtreden financiële regels

Reacties

Everton vierde afgelopen week op uitbundige wijze het verzekeren van lijfsbehoud in de Premier League. De Engelse traditieclub versloeg na een zinderende thriller Crystal Palace. Wat volgde was een volksfeest, maar plots zijn er vraagtekens over de financiële huishouding van de club.

Concurrentie eist puntenstraf voor Everton na overtreden financiële regels

De regels van de Premier League schrijven voor dat clubs in drie jaar maar maximaal 105 miljoen pond verlies mogen lijden. De boekhouding van The Toffees bevestigt echter dat Everton liefst 170 miljoen pond aan rode cijfers schreef. Concurrenten Leeds United en Burnley stelden schriftelijke vragen naar aanleiding van de financiële huishouding van The Blues.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

In kwaliteitsmedium The Times lieten de clubs exclusief weten recht te hebben om een financiële claim in te dienen tegen de Premier League en Everton zelf. De clubs, die samen uit gaan maken wie degradeert naar het Championship, willen de boekhouding op Goodison Park grondig onderzocht hebben. Ze roepen op om een onafhankelijke commissie aan te stellen die bepaalt of Everton de regels overtreden heeft. Bij een bewezen overtreding roepen Leeds en Burnley op tot een puntenstraf.

Een bijkomende eis is dat de zaken afgehandeld worden voor de FA het speelschema voor het nieuwe Premier League-seizoen op 16 juni bekend zal maken. Dat in tegenstelling tot een vergelijkbaar onderzoek, waarin Manchester City al drie jaar wacht op een straf naar aanleiding van vermeende wetsovertredingen. Burnley-voorzitter Alan Pace en Leeds-topman Angus Kinnear ondertekende de motie.

De clubs roepen collega-clubs uit de Premier League op om hen te volgen. Everton zelf beroept zich op schade als gevolg van de pandemie. Het reageerde via een woordvoerder op de aantijgingen. 'We hebben nauw samengewerkt met de Premier League om ervoor te zorgen dat we ons aan de regels houden. We zijn ervan overtuigd dat we ons aan de regels hebben gehouden.'

Zondag starten Burnley en Leeds United met evenveel punten aan de laatste speelronde van het Premier League-seizoen. Leeds moet op bezoek bij het goed presterende Brentford, terwijl Burnley Newcastle United ontvangt. Leeds is afhankelijk van het resultaat van Burnley, omdat de club van Wout Weghorst een beduidend beter doelsaldo heeft.

Bekijk hier al onze video's
Meer Premier League
Meer over Premier League
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.