Everton hoeft na de knappe comeback tegen Crystal Palace niet meer te vrezen voor degradatie. De ploeg van manager Frank Lampard is definitief veilig en daar zag het er halverwege niet naar uit.

Everton
Everton
3 - 2
Crystal Palace

De maand mei begon uitstekend voor The Toffees, die hun eerste twee wedstrijden van de maand wonnen en daarna gelijkspeelden bij Watford. Everton had alles weer in eigen hand en speelde van de laatste drie wedstrijden ook nog eens twee keer thuis. Het blauwe gedeelte van Liverpool geloofde weer in een goede afloop, maar ook tegen Crystal Palace leek Everton een matchpunt onbenut te laten.

Na de 2-3 nederlaag zondag tegen Brentford startte Everton vier dagen later in eigen Goodison Park dramatisch. Halverwege de eerste helft opende Jean-Philippe Mateta de score door volledig vrijstaand binnen te koppen, negen minuten voor rust maakte Jordan Ayew er van dicht bij 0-2 van. Kort daarvoor schreeuwden de Everton-spelers nog om een rode kaart voor de aanvaller na een overtreding op Anthony Gordon.

Everton, waar Donny van de Beek de hele wedstrijd op de bank bleef, toonde echter veerkracht. Kort na rust kwam het terug in de wedstrijd via Michael Keane, die raak schoot na goed terugleggen van Mason Holgate. In de 75ste minuut liet Richarlison het stadion ontploffen toen hij na een scrimmage de 2-2 maakte. Op dat moment was één doelpunt genoeg om het degradatiespook voorgoed te verjagen en die goal kwam er ook.

Kort voor tijd maakte Dominic Calvert-Lewin de geweldige comeback compleet door er 3-2 van te maken. Het veld werd meteen bestormd door uitzinnige Everton-fans, maar de wedstrijd was nog niet afgelopen. In de resterende speeltijd gaf de ploeg van Lampard de voorsprong echter niet meer uit handen, waardoor handhaving een feit was.

Aston Villa
Aston Villa
1 - 1
Burnley
Burnley

Burnley is nog niet zeker van handhaving, maar sprokkelde donderdag wel weer een punt in de strijd tegen degradatie. Op bezoek bij Aston Villa opende Ashley Barnes, die Wout Weghorst opnieuw op de bank hield, op slag van rust de score door een strafschop te benutten.

De penalty werd veroorzaakt door Emiliano Buendía, die in de 48ste minuut zijn fout goedmaakte door na een knappe rush de 1-1 te maken. Daar bleef het bij op Villa Park, waar de bezoekers de wedstrijd met tien man eindigden. Matthew Lowton stond net zes minuten binnen de lijnen toen hij een rode kaart kreeg voor een overtreding op Calum Chambers.

Door het gelijkspel heeft Burnley nu net als Leeds United 35 punten uit 37 duels, maar het doelsaldo (-18 om -38) is aanmerkelijk beter. Een overwinning thuis tegen Newcastle United is dus hoe dan ook genoeg voor handhaving. Mocht dat niet lukken, is de ploeg van Weghorst - die in de 71ste minuut als invaller zijn opwachting maakte - afhankelijk van Leeds United, dat zondag op bezoek gaat bij Brentford.

Chelsea
Chelsea
1 - 1
Leicester City

Er stond voor Chelsea en Leicester City helemaal niets meer op het spel tijdens hun voorlaatste wedstrijd van het seizoen en dat was er ook wel aan af te zien. Met Hakim Ziyech in de basis begon Chelsea slecht aan de wedstrijd, want al na zes minuten kwamen de bezoekers via James Maddison op voorsprong. Nog voor rust werd de eindstand bereikt: in de 34ste minuut maakte Marcos Alonso er 1-1 van en daar bleef het bij.