Collega-clubs bepalen of compensatieregeling het haalt

Reacties

Na veel gesteggel en langdurig overleg is er een compensatieregeling gedeponeerd voor de clubs die extra hard zijn getroffen door het vroegtijdig beëindigen van de competitie. De collega-clubs moeten donderdag in de Algemene Vergadering Betaald Voetbal nog wel instemmen met het plan.

Collega-clubs bepalen of compensatieregeling het haalt
© Pro Shots

Het was de laatste weken een heet hangijzer: wat te doen met clubs die buitenproportioneel hard werden geraakt door het plots beëindigen van zowel de Eredivisie als de Keuken Kampioen Divisie? Clubs die op het punt stonden te promoveren zoals SC Cambuur en De Graafschap, periodewinnaars FC Volendam en NAC Breda én bekerfinalist FC Utrecht. Nadat SC Cambuur en De Graafschap bij de rechter bakzeil haalden werd er gerekend op een financiële compensatie.

Achter de schermen is daar de laatste weken nadrukkelijk over gesproken. De clubs die Europees actief zijn namen daarin het voortouw. Inmiddels hebben de clubs een voorstel gekregen, dat eerder vandaag door Chris Woerts naar buiten werd gebracht. Dit aparte solidariteitsfonds bestaat uit Europese gelden én een bijdrage van de KNVB.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vanuit de Eerste Divisie wordt bevestigd dat de genoemde bedragen kloppen. Daar bovenop ontvangen de clubs ook nog gelden uit een algemeen solidariteitsfonds waardoor de bedragen voor SC Cambuur en De Graafschap nog verder zullen oplopen.

Of deze compensatieregeling het daadwerkelijk gaat redden, hangt af van de collega-clubs. Om de plannen uit te kunnen voeren moet een meerderheid van de clubs voorstemmen. De helft plus één. De verwachting is dat Cambuur, De Graafschap, FC Volendam en NAC Breda in zullen stemmen met het plan, evenals de topclubs die het initiatief namen voor dit steunpakket.

Tegelijkertijd is het onduidelijk wat FC Utrecht doet. Een voorwaarde voor het aannemen van een dergelijk solidariteitsfonds, is dat het afziet van verdere rechtsvervolging. De Domstedelingen menen dat de bekerfinale weldegelijk gespeeld had kunnen worden. Dat dossier ligt nog bij de UEFA, hierover volgt morgen (woensdag) meer duidelijkheid. Eerder liet de clubleiding al weten de stap naar het CAS te overwegen, mocht de Europese voetbalbond Utrecht in het ongelijk stellen.

VI zocht maandag nog contact met FC Utrecht over de afwikkeling van het bekerdossier. De clubleiding hield zich echter op de vlakte. 'Er is de afgelopen periode de nodige correspondentie gevoerd tussen FC Utrecht, de KNVB en de UEFA. Die biedt nog geen enkele uitsluitsel. Gezien de gevoeligheid van een en ander en de fase waarin we nu zitten, brengen we even niets naar buiten, omdat dit het proces kan verstoren.'

Bekijk hier al onze video's
Meer SC Cambuur
Meer over SC Cambuur
Meer De Graafschap
Meer over De Graafschap
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer Keuken Kampioen Divisie
Meer over Keuken Kampioen Divisie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.