Code rood bij Bayern: dreun in Mainz verergert crisis

Bayern München heeft zaterdag een gevoelige nederlaag geleden bij FSV Mainz 05, dat de crisisstemming in Beieren verder deed groeien. Borussia Dortmund heeft de koppositie voor het grijpen.

FSV Mainz 05
3 - 1
Bayern München

De uitschakeling in de Champions League had bij Bayern München geleid tot de traditionele reactie, met de slaande ruzie tussen Sadio Mané en Leroy Sané als extra dimensie voor de oplopende spanningen in Beieren. Trainer Thomas Tuchel wilde niets weten van een crisis en legde de focus op de Bundesliga om in de titelstrijd niet meer schade op te lopen.

Uitgerekend Mané zette Bayern zaterdag tegen FSV Mainz 05 op het goede spoor. Met zijn doelpunt deed de Senegalees positief van zich spreken na zijn recordboete en schorsing. Zijn rake kopbal na een voorzet van João Cancelo was ook goed voor een plaats in de Bundesliga-historie. Met de 53ste treffer van Bayern in een eerste helft werd het oude Bundesliga-record van het seizoen 2020/21 scherper gesteld.

De historische treffer was een magere afspiegeling geweest van de eerste helft. Te mager, want na ruim een uur kwam Mainz langszij. Ludovic Ajorque was in een scrimmage van dichtbij trefzeker nadat doelman Yann Sommer op de poging van Jae-Sung Lee niet adequaat had kunnen reageren.

Bayern, waar Noussair Mazraoui al vroeg in de wedstrijd de geblesseerde Alphonso Davies had vervangen, kreeg in de 73ste minuut nog een klap te verwerken. Leandro Barreiro bracht Mainz op een 2-1 voorsprong. Aaron Martin vergrootte de problemen met de derde Mainz-treffer, die de genadeklap bleek voor Der Rekordmeister.

Het probleem kan nog groter worden vanavond als Borussia Dortmund met een zege op Eintracht Frankfurt de ploeg van Tuchel aflost als koploper in de Bundesliga. Dan is de crisis in Beieren nog dieper dan die al is.

Hertha BSC
Hertha BSC
2 - 4
Werder Bremen

De trainerswissel heeft voor Hertha BSC niet het gewenste effect gehad. De Berlijnse club, waar oude bekende Pal Dardai het stokje overnam van Sandro Schwarz, was op eigen veld niet opgewassen tegen Werder Bremen. De Oude Dame had geen antwoord op de productiviteit van Marvin Ducksch. De aanvaller was met een hattrick de beul van Hertha, dat door de zeventiende nederlaag van het seizoen in het bezit bleef van de rode lantaarn. Want in Berlijn werd nog wel meer gescoord, maar het resultaat bleef een nederlaag: 2-4.

VfL Bochum
VfL Bochum
1 - 5
VfL Wolfsburg

VfL Bochum had in de eerste helft al de hoop op een positief resultaat moeten opgeven. VfL Wolfsburg leidde bij rust comfortabel met 0-3 door doelpunten van Mattias Svanberg, Jakub Kaminski en Patrick Wimmer. In de tweede helft kon de thuisploeg de opgelopen schade niet herstellen. Sterker nog, Die Wölfe liepen via Svanberg en Luca Waldschmidt verder weg. Moritz Broschinski had de eer gered voor het Bochum van Thomas Letsch, dat als nummer vijftien in de gevarenzone blijft.

1899 Hoffenheim
1 - 3
1. FC Köln
1. FC Köln

Degradatiekandidaat 1899 Hoffenheim moest zaterdag zijn meerdere erkennen in 1. FC Köln, dat in de eerste helft de basis legde voor de zege. De doelpunten van Florian Kainz en Davie Selke waren genoeg voor de Keulse overwinning. Jan Thielmann maakte in de extra tijd een einde aan alle twijfel: 0-3. De goal van Kasper Dolberg was niet meer dan de eretreffer.