Cocu's Fenerbahçe toont veerkracht na dubbelslag Bakkali

Phillip Cocu is donderdagavond in de groepsfase van de Europa League ontsnapt aan een nieuwe dreun in een troosteloos seizoen. Oude bekende Zakaria Bakkali scoorde twee keer tegen Fenerbahçe, maar dit was voor Anderlecht niet voldoende voor de overwinning.

Anderlecht
Anderlecht
2 - 2
Fenerbahçe
Fenerbahçe

Cocu zei in aanloop naar de uitwedstrijd bij Anderlecht, voor dit duel nog puntloos in Groep D, dat hij merkt dat de druk toeneemt. Van de eerste dertien wedstrijden onder de coach won Fenerbahçe er slechts drie en de laatste twee competitieduels, met Istanbul Basaksehir en Sivasspor, werden doelpuntloos gelijkgespeeld. Scoren is een groot probleem voor Fener en dat bleek donderdagavond in de eerste helft tegen Anderlecht opnieuw.

In het eerste bedrijf klopten de bezoekers wel een paar keer op de deur, maar Anderlecht-keeper Thomas Didillon hield zijn doel zonder al te veel moeite schoon. Uitgerekend Bakkali zette Anderlecht tien minuten voor rust op voorsprong. De voormalige PSV'er, die in Eindhoven onder Cocu debuteerde in het eerste elftal, schoot na een slimme pass van Sven Kums raak. Voor Bakkali betekende het zijn tweede doelpunt in Europees verband; zijn eerste Europese treffer maakte hij in augustus 2013 voor PSV, tegen Zulte Waregem.

Kort voor rust ontsnapten Cocu en zijn mannen aan een grotere achterstand. Een vrije trap van Kums belandde op de paal. Het bleek uitstel van executie te zijn, want na een paar minuten in de tweede helft ging het alsnog mis voor Fenerbahçe. Bakkali sneed vanaf rechts naar binnen en draaide de bal fraai binnen, voor de 2-0.

Het antwoord van Fenerbahçe liet ditmaal niet lang op zich wachten. Vier minuten na de tweede goal van Bakkali bracht Michael Frey de spanning terug in het duel, door een blunder van Pieter Gerkens af te straffen. De kaats van Gerkens richting zijn achterhoede mislukte volledig en daardoor kon Frey alleen op doelman Didillon afstormen. Fenerbahçe werd zo in het zadel geholpen en kwam na de aansluitingstreffer ook razendsnel op gelijke hoogte. Hasan Ali Kaldirim kreeg te veel ruimte en schoot, vier minuten na de goal van Frey, de 2-2 binnen.

Fenerbahçe rook na de knappe comeback bloed en ging op zoek naar meer. Serieuze kansen op de winnende treffer kwamen er echter niet en ook invallers André Ayew, Oguz Kagan Güctekin en Alper Potuk konden Cocu niet aan de broodnodige zege helpen. Na veertien duels onder leiding van de Nederlander blijft de teller voor Fenerbahçe daardoor op slechts drie overwinningen staan.

Spartak Trnava
1 - 2
Dinamo Zagreb

Niet alleen Fenerbahçe, maar ook Dinamo Zagreb toonde donderdagavond veerkracht in Groep D. Mario Gavranovic van Dinamo poetste op bezoek bij Spartak Trnava de openingstreffer van Ali Ghorbani weg en Mislav Orsic kon daardoor twaalf minuten voor tijd uitgroeien tot matchwinner. Dinamo heeft nu negen punten uit drie duels; vijf meer dan achtervolger Fenerbahçe. Trnava heeft drie punten en Anderlecht staat met één schamel puntje onderaan.