Clasie blinkt uit tegen Ajax: 'Nooit geweten dat ik verdediger kon zijn'

Reacties

Jordy Clasie kwam dit seizoen bij AZ nog maar weinig aan de bak op zijn eigen positie, maar sinds anderhalve week ziet de wereld er anders voor hem uit. Trainer Arne Slot posteert de middenvelder centraal achterin en dat bevalt vooralsnog heel goed.

Clasie blinkt uit tegen Ajax: 'Nooit geweten dat ik verdediger kon zijn'
© Pro Shots

Clasie verscheen tegen VVV-Venlo als verdediger aan de aftrap, doordat Fredrik Midtsjø ziek was. Een week later was Midtsjø tegen PEC Zwolle weer terug, maar ontbraken Pantelis Hatzidiakos en Ron Vlaar. Daardoor mocht Clasie het weer achterin laten zien, net als tegen Manchester United en tegen Ajax.

Zondag won AZ met Clasie in het hart van de verdediging de topper tegen de Amsterdammers (1-0). In het AFAS Stadion werd Clasie uitgeroepen tot Man of the Match en ook in de beoordelingen van VI kwam hij bovendrijven als uitblinker. Clasie werd beoordeeld met een 7, net als Midtsjø en Calvin Stengs. 

AZ Nederland

Ajax Nederland

Ajax Nederland

Het verrast Clasie zelf ook dat hij zich uitstekend staande houdt in de laatste linie, bekende hij na afloop bij de NOS. 'Ik heb dit ook nooit geweten, eigenlijk. Ik ben anderhalve week geleden noodgedwongen op deze positie terechtgekomen, door blessures. De laatste weken gaat het aardig tot goed, daar ben ik blij om. Het is toch een andere positie, je moet wennen. Je hebt een ander overzicht, dat was even omschakelen', aldus Clasie.

Hoe lang het experiment nog aanhoudt, is niet te zeggen. Routinier Vlaar is nog niet terug en Hatzidiakos is nog maanden uit de roulatie met een knieblessure: de Griek speelt dit seizoen waarschijnlijk niet meer. Zolang het nodig is, doet Clasie achterin dienst. 'Van origine ben ik nog steeds een middenvelder. Maar op dit moment heeft de trainer me achterin nodig', zegt de voormalig Feyenoorder.

Lastige periode
Op zijn natuurlijke positie wilde het vooralsnog niet vlotten in Alkmaar. Daarvoor was de concurrentie ook te goed. 'Het klopt dat ik een lastige periode heb gehad', zegt Clasie, 'mede doordat het team fantastisch draaide - en nog steeds. Ik ben er nu ingekomen, misschien wat onbewust door vervelende blessures bij anderen. Ik probeer het zo goed mogelijk in te vullen, voor de ploeg en voor mezelf', geeft hij aan.

Ondanks zijn verleden als Feyenoorder voelde winnen van Ajax niet extra bijzonder voor Clasie. 'Er zit altijd een klein beetje Feyenoord in me, dat is logisch, maar op dit moment speel ik voor AZ en focus ik me daar volledig op. Dit zijn fantastische wedstrijden om te spelen. En om die dan winnend af te sluiten… er is bijna niets mooiers, denk ik.'

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
25
18
2
5
68-23
+45
56
2
AZ
25
18
2
5
54-17
+37
56
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer Eredivisie
Meer over Eredivisie
Meer J. Clasie
Meer over J. Clasie
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.