AZ gooit titelrace volledig open met zege op gehavend Ajax

AZ heeft zondagavond de spannende topper tegen Ajax gewonnen. Negentig minuten lang bleef het 0-0, maar in de slotfase werd Myron Boadu de held van Alkmaar. Door de late treffer van de spits komt AZ in punten gelijk met Ajax.

AZ
AZ
1 - 0
Ajax
Ajax

Het moest voor de fans van Ajax een rare gewaarwording zijn toen de opstellingen bekend werden. Ajax-trainer Erik ten Hag moest zijn basisopstelling volledig omgooien door diverse blessures. Niet alleen Quincy Promes ontbrak, ook Daley Blind, Sergiño Dest én Nicolás Tagliafico vielen buiten de basisopstelling. Alleen laatstgenoemde nam niet geheel fit plaats op de bank.

Zodoende speelde Ajax ten opzichte van de afgelopen wedstrijd tegen Valencia met een compleet andere defensie. Joël Veltman en Noussair Mazraoui waren de rechts- en linksback, Perr Schuurs stond samen met Lisandro Martínez centraal achterin. Daarnaast kreeg Razvan Marin weer eens een basisplaats op het middenveld. Bij AZ waren er een stuk minder mutaties. Boadu keerde terug na een schorsing, dat ging ten koste van Yukinari Sugawara.

Zowel Ajax als AZ had voorafgaande aan de topper een tik gekregen. De Amsterdammers werden uitgeschakeld in de Champions League na een 0-1 nederlaag tegen Valencia, AZ hield het een helft vol tegen Manchester United, maar ging uiteindelijk met 4-0 onderuit. Beide teams overwinteren wel in Europa, maandag krijgen Ajax en AZ te horen wie ze treffen in de zestiende finale van de Europa League.

Maar eerst werd er gestreden om de koppositie in de Eredivisie. Voorafgaande aan het duel was het verschil tussen de nummer één en twee drie punten. In de jacht op Ajax kreeg AZ een meevaller. De club kreeg groen licht om na het instorten van het dak weer in eigen stadion te mogen spelen. Zodoende werd er voor het eerst sinds 4 augustus (AZ – Fortuna Sittard, 4-0) gevoetbald in het AFAS Stadion.

AZ keert terug in het AFAS Stadion.

AZ gaf de thuisfans wat ze wilden zien. De ploeg zette de gewijzigde defensie van Ajax fel onder druk, maar door missers van bijvoorbeeld Boadu en Calvin Stengs werd niet gescoord in de eerste helft. Ajax kwam pas vlak voor rust tot een grote kans, maar Donny van de Beek schoof de bal in kansrijke positie naast.

In de tweede helft waren de teams gewaagder aan elkaar, wat er ook voor zorgde dat de echt grote kansen uitbleven. Twintig minuten voor tijd kopte Martínez op de paal, maar de Argentijn werd teruggefloten wegens buitenspel. Enkele minuten na dat moment testte Schuurs de reflexen van keeper Marco Bizot met een schot van afstand.

Tekenend voor de wedstrijd van Boadu was een moment tien minuten voor het einde. Na balverlies van Martínez mocht de normaal gesproken zo productieve spits op doelman Andre Onana af, maar Boadu struikelde en gaf Edson Álvarez zodoende een kans om te verdedigen. Ajax had enkele minuten later geen kans om te verdedigen, toen ex-Ajacied Dani de Wit de bal levensgevaarlijk voor slingerde uit een corner. Onana stond aan de grond genageld, maar zag tot zijn opluchting de bal voorlangs stuiteren.

De 0-0 stand betekende een erg spannende slotfase, het werd zelfs een bloedstollend slot. Toen de extra tijd inging, kwam AZ alsnog op voorsprong. Boadu kroop voor Schuurs na een corner en bij de eerste paal kopte de spits, die zoals gezegd een zeer ongelukkige wedstrijd speelde, binnen. Met nog twee minuten extra tijd was er bijna geen moment meer voor Ajax om terug te komen in de wedstrijd. Alleen de ingevallen Tagliafico was nog dicht bij de 1-1, maar zijn kopbal ging naast.

Door de overwinning van AZ staan de teams na zeventien wedstrijden op een gelijk aantal punten. Zowel Ajax als AZ voetbalde 41 punten bij elkaar. Het doelsaldo van de Amsterdammers is beter, maar de titelrace ligt weer volledig open na dit resultaat in het AFAS Stadion.