City wint uitgerekend dankzij De Bruyne topper tegen Chelsea

Manchester City is na de eerste échte Premier League-topper van het seizoen nog altijd ongeslagen in de Engelse competitie. Kevin De Bruyne zorgde met zijn goal voor de beslissing tegen Chelsea: 0-1.

De seizoenstart van Manchester City was meer dan indrukwekkend. Zestien punten uit zes wedstrijden en een doelsaldo van +19 had de koploper na zes speelronden. Benjamin Mendy en Sergio Agüero waren twee van de smaakmakers van The Citizens in die reeks. Uitgerekend die twee vielen weg in aanloop naar de grote test op Stamford Bridge. Mendy door een zware knieblessure, Agüero door een ongeluk met een taxi in Amsterdam. Pep Guardiola moest daardoor noodgedwongen schuiven. Fabian Delph was de linksback tegen Chelsea en Gabriel Jesus fungeerde als enige aanvaller, met vanaf de flanken steun van Leroy Sané en Raheem Sterling.

De mutaties leken een logische verklaring voor het wat onwennige begin van City. Chelsea zorgde in de openingsfase voor het meeste gevaar. Met name via Álvaro Morata. De man in vorm werd voor City net op tijd gestopt in het strafschopgebied bij een schietkans en de Spanjaard miste het doel bij een kopkans uit een voorzet van N'Golo Kanté.

De wedstrijd tussen de kampioen en de nummer drie van vorig seizoen ging op en neer. Vooraf was het de vraag of Guardiola het ook bij Chelsea aandurfde om diep op de helft van de tegenstander druk te zetten. Thibaut Courtois ondervond het aan den lijve dat City trouw bleef aan de huisstijl. Jesus zette de Chelsea-doelman vol onder druk en de goalie kwam met de schrik vrij toen hij de bal op enkele meters van zijn doel tegen de Braziliaan knalde. Het hachelijke moment eindigde met een doeltrap. Later in de eerste helft kon Courtois wederom opgelucht ademhalen, dit keer nadat David Silva de bal net miste uit een voorzet van Raheem Sterling.

Een typerend moment uit de eerste helft; het schot van Fabian Delph wordt geblokt door Antonio Rüdiger. Chelsea verdedigde met man en macht, hield waar mogelijk de ruimtes klein en loerde op kansen in de omschakeling.

De grootste tegenvaller voor Chelsea voor rust volgde in de 35ste minuut. Morata greep naar zijn hamstring en kon niet verder. De clubtopscorer (zes goals in de Premier League) werd opvallend genoeg vervangen door Willian en niet door Michy Batshuayi, de spits die Chelsea woensdag diep in de extra tijd in de Champions League aan een 1-2 zege op Atlético Madrid hielp.

Het spelbeeld van het dominante City en defensieve Chelsea zette zich in de tweede helft voort. En uitgerekend op het moment dat Batshuayi klaar stond om in te vallen, ging het voor de thuisploeg mis. De Bruyne versnelde met de bal aan de voet richting het strafschopgebied en knalde vanaf zo'n twintig meter snoeihard raak in de rechterhoek: 0-1. Voor de Belg die Chelsea in 2014 verliet na de verwachtingen niet te hebben waargemaakt in Londen was het zijn eerste goal van het seizoen in de Premier League. Het was voor De Bruyne direct ook zijn eerste treffer tegen zijn oude club.

Conte reageerde op de tegengoal door Pedro te laten invallen voor Hazard en met Batshuayi bracht hij ten koste van Tiemoué Bakayoko een extra aanvaller binnen de lijnen. De invallers waren direct betrokken bij een vloeiende combinatie. Pedro dacht de City-defensie te verrassen door de bal met een hakje terug te leggen, maar ook niemand van zijn ploeggenoten had daarop gerekend. Het was een zeldzame mogelijkheid voor Chelsea in de slotfase. City hield het overwicht en voor de ploeg van Guardiola bleek de aanval de beste verdediging. Jesus maakte bijna de 0-2. De aanvaller volleerde de bal met binnenkant voet richting de verre hoek. Courtois was al geklopt, maar Rüdiger kopte de bal vlak voor de lijn weg.

De misser bleek niet cruciaal, want het slotoffensief van Chelsea was tevergeefs. City bleef overeind en maakte zijn status als titelfavoriet waar door met 0-1 te winnen. De equipe van Guardiola mag zich ook weer koploper noemen. City heeft negentien punten, evenveel als Manchester United, dat zaterdagmiddag al met 4-0 won van Crystal Palace. Chelsea staat vierde en heeft een achterstand van zes punten op de topploegen uit Manchester.