City verbreekt records voor defensieve revolutie Guardiola

Reacties

De defensieve revolutie van Pep Guardiola bij Manchester City neemt groteske vormen aan. Met Benjamin Mendy kwam maandag alweer de vierde versterking voor die linie. Samen met de uitgaven van vorig seizoen heeft de Spaanse manager sinds zijn komst al ruim 250 miljoen euro gespendeerd aan keepers en verdedigers.

City verbreekt records voor defensieve revolutie Guardiola

Dankzij die metamorfose zijn in een jaar tijd al drie spelers betiteld als duurste verdediger ooit. John Stones nam die eretitel vorig jaar over van Rio Ferdinand toen hij voor 55,6 miljoen overkwam van Everton. Tien dagen geleden moest de Engelsman hem afstaan aan Kyle Walker, al bleek later dat Tottenham Hotspur in eerste instantie 51 (+6) miljoen krijgt. Nu is het weer Mendy die te boek staat als de duurste verdediger ooit. De linksback van AS Monaco kost 58 miljoen euro.

Daarmee houdt de koopzucht van City nog niet op. De 23-jarige Ederson is de beoogde nieuwe doelman van Guardiola en dat bracht bij Benfica de lieve som van veertig miljoen euro in het laatje. Een jaar geleden ontving Barcelona nog achttien miljoen voor Claudio Bravo, maar de 34-jarige Chileen lijkt het alweer te hebben verbruid. Om de defensie ook in kwantitatieve zin op peil te houden, kwam Danilo voor dertig miljoen euro (exclusief bonussen) over van Real Madrid.

De defensieve aankopen van Pep Guardiola  
SpelerClubTransfersom
Benjamin MendyAS Monaco58,0 miljoen
John StonesEverton55,6 miljoen
Kyle WalkerTottenham51,0 miljoen
EdersonBenfica40,0 miljoen
DaniloReal Madrid30,0 miljoen
Claudio BravoBarcelona18,0 miljoen

In een jaar tijd heeft City daardoor het bizarre bedrag van 252,6 miljoen euro (de bonussen voor Danilo en Walker nog niet meegerekend) uitgegeven aan nieuwe verdedigers, omdat mannen als Joe Hart, Martín Demichelis, Eliaquim Mangala (vorige zomer) en Bacary Sagna, Gaël Clichy en Pablo Zabaleta niet langer in de plannen van Guardiola voorkwamen. En The Citizens zijn nog niet klaar, want er moet naar verluidt nog een centrale verdediger bij komen.

Kijk dus niet gek op als City het in 2009 gevestigde record van Real Madrid verbreekt. Het was de zomer waarin de droom van voorzitter Florentino Pérez werkelijkheid werd. De Koninklijke trok in totaal 257,4 miljoen euro uit voor de komst van Galácticos Cristiano Ronaldo, Kaká, Xabi Alonso en Karim Benzema en minder prominente aankopen als Raúl Albiol, Álvaro Negredo, Álvaro Arbeloa en Esteban Granero. Een ongeëvenaard stukje transfergeweld tot op de dag van vandaag.

De vraag is voor hoe lang nog. De teller van City staat op 241 miljoen euro, waarmee het AC Milan (189,5 miljoen euro) voorlopig van de troon stoot. Monaco is door de transfer van Mendy koploper in het zomerklassement van de verkopende clubs. Real Madrid ging daarin met 122 miljoen aan de leiding, maar de Monegasken staan nu op 168 miljoen door de transfers van onder anderen Bernardo Silva (50 miljoen, City) en Tiemoué Bakayoko (Chelsea, 40 miljoen).

Transferuitgaven- en inkomsten per club, zomer 2017   
ClubUitgavenClubInkomsten
Manchester City241,0 miljoenAS Monaco168,0 miljoen
AC Milan189,5 miljoenReal Madrid122,0 miljoen
Chelsea140,0 miljoenBenfica113,3 miljoen
Manchester United119,7 miljoenAS Roma108,3 miljoen
Bayern München100,5 miljoenEverton106,3 miljoen
Everton98,0 miljoenLyon102,8 miljoen

Voor alle bedragen is de website van Transfermarkt als bron gebruikt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.