Chelsea pakt dubbel dankzij Wembley-specialist Drogba

Didier Drogba heeft Chelsea de eerste dubbel in zijn historie bezorgd. De 31-jarige spits besliste de FA Cup-finale tegen Portsmouth, waarin twee strafschoppen gemist werden (1-0).

Drogba maakte de enige treffer van het duel in 59ste minuut, kort nadat Portsmouth een penalty had gemist. De aanvaller had in zijn vijf voorgaande wedstrijden op Wembley ook al gescoord en schoot nu na een klein uur een vrije trap binnen via de binnenkant van de paal. Dit terwijl het aluminium de ploeg van manager Carlo Ancelotti voor rust niet gunstig gezind was.

Na de 1-0 van Drogba kreeg Chelsea nog enkele goede kansen om de score uit te breiden, maar de scherpte ontbrak bij de club uit Londen. Frank Lampard kreeg de beste mogelijkheid. Kort voor tijd mocht hij aanleggen van elf meter na een overtreding van Michael Brown op Lampard, maar de middenvelder schoot het buitenkansje naast en daardoor bleef het bij een 1-0 zege.

In de eerste helft was Chelsea al zes keer dicht bij de openingstreffer, liefst vijf keer stond de paal of lat een doelpunt in de weg. In de veertiende minuut schoot Lampard van afstand op de kruising, zeven minuten later gevolgd door een dubbele kans van Drogba. Tot twee keer toe schoot de Ivoriaanse aanvaller na een vloeiende aanval op Portsmouth-verdediger Aaron Mokoena.

In de 27ste minuut schoot Salomon Kalou een bal voor leeg doel tegen de lat en drie minuten later kopte ook aanvoerder John Terry tegendraads - en buiten bereik van doelman David James - tegen de dwarsligger. Drogba zag in de 39ste minuut nog een vrije trap via de onderkant van de lat op de doellijn belanden en drie minuten voor de pauze raakte hij de buitenkant van de paal.

Portsmouth kreeg in de eerste helft ook één uitgelezen mogelijkheid op de openingstreffer, maar Frédéric Piquionne miste van dichtbij na een volley van Kevin-Prince Boateng. Na rust kwam Pompey echter brutaal uit de startblokken en drong Chelsea steeds meer terug, maar grote kansen kreeg de ploeg niet. Tot de 56ste minuut toen Boateng een strafschop mocht nemen.

Scheidsrechter Chris Foy besloot Portsmouth een penalty toe te kennen na een overtreding van Juliano Belletti - die al tijdens de eerste in het veld was gekomen voor de geblesseerde Michael Ballack - op Aruna Dindane. Boateng schoot de strafschop echter zwak in, waardoor Petr Cech met zijn voet kon redden. Drie minuten later opende Drogba de score aan de andere kant: 1-0. <br /><br />