Celta ontzegt Stuivenberg en Boëtius plek in clubhistorie

Albert Stuivenberg is er niet in geslaagd historie te schrijven met RC Genk. De trainer stuitte in de kwartfinale van de Europa League op Celta de Vigo. Na de 3-2 nederlaag in Vigo kwamen de Belgen in eigen huis slechts één doelpunt tekort tegen de nummer tien van de Primera División: 1-1.

Stuivenberg had verrassend genoeg geen basisplaats gereserveerd voor Jean-Paul Boëtius. De 23-jarige flankspeler was nog trefzeker in het duel in Vigo, maar in Genk koos de 46-jarige trainer voor Thomas Buffel en Leandro Trossard als buitenspelers. Bij de bezoekers stond ex-Feyenoorder John Guidetti in de punt van de aanval, maar hij moest vlak voor rust geblesseerd het veld verlaten.

In de eerste helft werd duidelijk dat Celta niet van plan was heel de wedstrijd op een dun koord te balanceren. De Spanjaarden hoefden niet te scoren om door te gaan, maar door de twee uitgoals van Genk in Vigo had ploeg van Stuivenberg genoeg aan een 1-0 of 2-1 overwinning. Pione Sisto krulde de bal twee keer langs de kruising namens Celta en Claudio Beauvue was een aantal seconden na zijn invalbeurt direct gevaarlijk met een atletische omhaal. Genk was in de eerste helft voornamelijk gevaarlijk uit corners; desondanks zochten beide ploegen de kleedkamers op met een 0-0 stand.

Na de rust was de sterk spelende Trossard gevaarlijk met een laag schot en was er later een grote kans voor Celta-speler Beauvue. In de 63ste minuut gaf de Deense international Sisto de Spanjaarden wat ademruimte door snoeihard de openingstreffer binnen te schieten. Lang konden de bezoekers echter niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later zette Trossard de ploegen weer naast elkaar. Genk had op dat moment nog maar één doelpunt nodig om zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor de halve finale van een Europees toernooi.

Doordat Genk aan één treffer genoeg had om verder te gaan, konden de Spanjaarden na het laatste fluitsignaal pas echt opgelucht ademhalen. Ook de ingevallen Boëtius kon er niet voor zorgen dat er geschiedenis werd geschreven in Genk.