Ceferin fel: 'Ze willen de Super League, maar schrijven in voor de Champions League'

Reacties

UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin is niet bepaald van plan in te binden richting de drie overgebleven Super League-clubs. Hoewel op de achtergrond een juridische wirwar is ontstaan, heeft de preses van de Europese voetbalbond nog maar eens uitgehaald naar Juventus, Barcelona en Real Madrid.

Ceferin fel: 'Ze willen de Super League, maar schrijven in voor de Champions League'

Onlangs maakte de UEFA al bekend een tuchtprocedure te zijn gestart. In het ergste geval kan de UEFA de drie van de twaalf overgebleven Founding Clubs van de Super League uit de Champions League weren.

Barcelona, Real Madrid en Juventus lijken daar niet bepaald bang voor. In een statement toonden die clubs zich onverminderd strijdbaar en in alle uitingen wordt steevast gewezen op de uitspraak van een Madrileense rechter. Die oordeelde al rond de start van de Super League, voordat de negen overige clubs zich terugtrokken en de hele voetbalwereld schande van de plannen sprak, dat de clubs in hun recht stonden.

Die Madrileense uitspraak wordt inmiddels ter toetsing voorgelegd aan het Hof van Justitie. Daar moet worden geoordeeld of de UEFA aan kartelvorming of beperking van concurrentie doet en de clubs volgens de EU-regels niet gewoon de vrijheid hebben om een nieuwe competitie op te richten. De uitspraak zou wel lang op zich kunnen wachten, mogelijk zelfs anderhalf jaar. Bovendien kan het Hof van Justitie zich niet mengen in een eventuele door de UEFA uit te spreken strafmaat.

En daar komt Ceferin weer in beeld. De verwachting is dat de UEFA immers wel snel op de proppen komt met een straf. En afgaande op de woorden van Ceferin is hij niet bepaald van plan zich te laten hinderen door juridische aspecten.

'Die drie clubs hebben zichzelf verlamd met hun aanpak', meent de UEFA-voorzitter in gesprek met Sky Sport Italia. 'Als je hun gezamenlijke verklaring leest, dan bekruipt je een raar gevoel. Met z'n drieën willen ze het voetbal, dat uit duizenden clubs bestaat, van de ondergang redden…'

Zonder uitsluitsel zullen Juventus, Barcelona en Real Madrid zich ook gewoon weer inschrijven voor de Champions League. 'En dat is voor mij nog het vreemdst', aldus Ceferin. 'Ze maken nog deel uit van de Super League, maar sturen wel een aanmeldformulier voor de Champions League. Dat is toch niet te begrijpen?'

De Sloveen zegt open te staan voor een onderhoud. 'Ze moeten ons bellen, een brief sturen of om een afspraak vragen. Maar ze sturen steeds maar verklaringen de wereld in, waarin ze alleen maar zeggen dat ze open staan voor de dialoog. Ik vind het maar een vreemde gang van zaken. Ik begrijp niet wat ze willen. Als ze een Super League willen; niemand houdt ze tegen met z'n drieën verder te gaan. Wij zijn niet bang voor ze en werken in het belang van het voetbal. Die clubs doen dat niet.'

Op Twitter stelt UEFA de uitkomst met vertrouwen tegemoet te zien:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.