Boze trainer trekt schoen uit, maar Salernitana komt dichter bij redding

Reacties

Sommigen schreven Salernitana dit seizoen al af. De club die vorige zomer na 22 jaar terugkeerde naar de Serie A leek meteen weer te degraderen, maar door de resultaten van de afgelopen weken gloort er weer hoop. Zondag boekte Salernitana tegen Fiorentina de derde zege op rij. Daar was wel een woede-uitbarsting van trainer Davide Nicola voor nodig.

Boze trainer trekt schoen uit, maar Salernitana komt dichter bij redding
© Pro Shots
Salernitana
Salernitana
2 - 1
Fiorentina
Fiorentina

Salernitana kent een tumultueuze geschiedenis. De club werd in de jaren negentig vaste waarde in de Serie B en promoveerde in 1998 zelfs naar het hoogste niveau. Het verblijf was van korte duur en in de jaren daarna gleed de club uit Salerno, ten zuiden van Napels, mede door financiële problemen af. Na de degradatie uit de Serie B en 2010 volgde een faillissement in 2011, waardoor Salernitana op het vijfde niveau helemaal opnieuw moest beginnen.

Dat deed de club met Claudio Lotito als mede-eigenaar. Met succes, want de club keerde binnen vier seizoenen terug naar de Serie B. Zes jaar later volgde de bekroning met de terugkeer naar de Serie A. Dat leverde wel een probleem op: volgens de regelgeving mogen Serie A-clubs niet dezelfde eigenaar hebben. Aangezien Lotito ook eigenaar is van Lazio moest Salernitana voor 1 januari een nieuwe eigenaar krijgen. Dat lukte ternauwernood, waarmee werd voorkomen dat de club halverwege het seizoen uit de competitie werd gehaald.

Franck Ribéry als speler van Fiorentina.
© Pro Shots
Franck Ribéry als speler van Fiorentina.

Salernitana stuntte in de zomer door Franck Ribéry binnen te halen. De inmiddels 39-jarige aanvaller was een van de vele nieuwkomers en droeg dit seizoen regelmatig de aanvoerdersband. Heel goed ging het de promovendus niet af, want na achttien wedstrijden stond de club onderaan met slechts acht punten. Trainer Fabrizio Castori werd al geslachtofferd en ook Stefano Colantuono moest eraan geloven. Nicola werd binnengebracht en kreeg een waslijst aan nieuwe spelers. In januari trok Salernitana liefst veertien spelers (waarvan zeven huurlingen) aan en vertrokken er negen.

De punten werden gesprokkeld, maar in de eerste weken met Nicola aan het roer ging het nog niet geweldig, al waren waren de tegenstanders op het papier vaak ook zwaarder. AC Milan, Bologna en Sassuolo werden op een gelijkspel gehouden en er werd verloren van Internazionale, Juventus, Torino en AS Roma. In de afgelopen negen dagen groeide het vertrouwen echter plots. Salernitana won eerst van Sampdoria (1-2) en daarna van Udinese (0-1), waarna zondag Fiorentina op bezoek kwam. Omdat de fans het een goed idee leek om een enorme hoeveelheid confetti op het veld te gooien, werd de aftrap nog met enkele minuten uitgesteld.

Een schoonmaker die de confetti van het veld moest vegen voorafgaand aan Salernitana-Fiorentina.
© Pro Shots
Een schoonmaker die de confetti van het veld moest vegen voorafgaand aan Salernitana-Fiorentina.

Milan Djuric opende al vroeg de score voor Salernitana en zorgde zo voor een vreugde-uitbarsting in het stadion. Bij trainer Nicola was die van korte duur. Zijn focus bleef op de wedstrijd en hij zag richting de rust niet alles goed ging. Tijdens de extra tijd van de eerste helft werd hij zelf zo boos, dat hij zijn schoen uittrok en leek te dreigen om die naar een van zijn spelers te gooien. De oefenmeester hield het schoeisel echter in zijn handen, maar zou het later in de wedstrijd nog op de grond smijten. In de tweede helft kwam Fiorentina langszij via Riccardo Saponara, waarna Federico Bonazzoli tien minuten voor tijd de winnende goal maakte voor Salernitana. Drie zeges op rij, een unicum voor Salernitana in de Serie A.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Wat een paar maanden geleden nog onmogelijk leek, is nu weer een reële optie. Salernitana steeg door de zege tegen Fiorentina naar plek achttien in de Serie A en heeft slechts drie punten minder dan Cagliari, dat op een veilige plek staat. Met nog vijf wedstrijden te gaan, is er nog van alles mogelijk voor de club uit Salerno. Handhaving zou een prestatie van formaat zijn van Nicola en zijn spelers.

Serie A

Stand Serie A 2021/2022

Italië

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
16
Spezia
38
10
6
22
41-71
-30
36
17
Salernitana
38
7
10
21
33-78
-45
31
18
Cagliari
38
6
12
20
34-68
-34
30
19
Genoa
38
4
16
18
27-60
-33
28
20
Venezia
38
6
9
23
34-69
-35
27
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Meer Salernitana
Meer over Salernitana
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.