Bosz: 'Als wij een doelpunt tegen krijgen, raken we de kluts kwijt'

Peter Bosz zag Borussia Dortmund zaterdag instorten na een 4-0 voorsprong tegen Schalke 04. De trainer stelt dat zijn elftal, dat in de blessuretijd de 4-4 incasseerde, zich telkens aan dezelfde steen stoot.

Een stormloop van dertien minuten leverde Bosz een marge van vier op bij rust. In de tweede helft ging het echter helemaal mis. 'Het klinkt misschien gek, maar in mijn ogen was de 4-1 het breekpunt. Als wij een doelpunt tegen krijgen, raken we de kluts kwijt', zei hij tegen FOX Sports. 'Dat zie ik elke keer bij mijn ploeg. Dan vergeten we te voetballen en benutten we de ruimtes niet meer. Dan spelen we de bal terug op de keeper en spelen we de lange bal. En dat is niet ons spel.'

Op de persconferentie na afloop gaf Bosz ook aan dat Dortmund meer had kunnen profiteren van de aanvalslust van Schalke na rust. 'We hebben geen gebruikgemaakt van de ruimte die Schalke ons gaf. Het was een gekke wedstrijd. Als je met 4-0 voor staat in de rust, kan je simpelweg niet verliezen.'

Het was pas de tweede keer in de Bundesliga-historie dat een ploeg een achterstand van vier goals goedmaakte, na de 5-6 zege van Bayern München bij VfL Bochum in 1976. Door de historische comeback houdt de sportieve crisis aan in Dortmund. Bosz, die met zijn ploeg op 23 september voor het laatst won in de competitie, blijft er desondanks nuchter onder. 'Dit betekent voor mij niks', liet hij FOX Sports weten. 'Ik lees geen Duitse media, ik lees geen Nederlandse media. Als het aan mij ligt, zit ik de volgende wedstrijd weer op de bank.'

Lof voor Bosz
Bosz wijzigde zijn systeem voor de beladen Kohlenpott-derby. Daar had Schalke zichtbaar moeite mee, erkende trainer Domenico Tedesco na afloop. 'We werden verrast door Dortmunds 3-4-3, dat was slim. We werden geforceerd om ook 3-4-3 te gaan spelen om de wedstrijd te neutraliseren', aldus de 32-jarige Italiaan, die in de rust zijn spelers motiveerde. 'We wilden de tweede helft winnen, dat was het doel. We wilden realistisch blijven. Schalke heeft karakter, mentaliteit en kan spektakel bieden.'