Bosz verder in de put na historische inhaalrace Schalke 04

Het Borussia Dortmund van Peter Bosz heeft zaterdag in een doldwaze Kohlenpott-derby tegen aartsrivaal Schalke 04 een 4-0 voorsprong uit handen gegeven. Zijn elftal toonde twee gezichten in een bizar duel, met als uitkomst een 4-4 remise.

In aanloop naar de belangrijke wedstrijd benadrukten de Dortmund-leiding en Bosz zelf dat zijn positie niet ter discussie stond ondanks de aanhoudende slechte resultaten. De laatste zege in de competitie stamde zelfs van 23 september tegen Borussia Mönchengladbach (6-1). Twaalf officiële duels later - in de tussentijd werd er alleen gewonnen van derdeklasser Magdeburg in de beker - schoot BVB aanvankelijk alle teleurstellingen van zich af.

En dat in slechts een klein kwartier tijd, tegen de aartsrivaal en - voor aanvang - nummer twee van de Bundesliga. Na een harde openingsfase kwam Dortmund, dat in een gewijzigd systeem (3-4-3) aantrad, na een snelle aanval op voorsprong. Nuri Sahin verlengde in de twaalfde minuut een voorzet van Christian Pulisic richting tweede paal, waar Pierre-Emerick Aubameyang stond te wachten. De spits, die vorige week nog om disciplinaire redenen buiten de selectie werd gelaten door Bosz, frommelde binnen, al leek hij het laatste zetje met de hand te geven.

Pierre-Emerick Aubameyang zorgt voor de openingstreffer.

Zes minuten later zat het weer mee voor de thuisploeg, toen Benjamin Stambouli te ijverig was en een vrije trap van Sahin achter de aan de grond genagelde doelman Ralf Fährmann tikte, die in een oogwenk weer kon vissen. Aubameyang denderde immers vlak na de nieuwe Schalke-aftrap over de rechterflank en leverde een perfecte voorzet op de raak knikkende Mario Götze.

Het leed was nog niet geschied voor de club uit Gelsenkirchen, want in de 25ste minuut zette Raphaël Guerreiro al de 4-0 op het scorebord. Na een korte combinatie tussen Aubameyang en Götze nam de Portugees de bal fraai vanuit de lucht op de pantoffel. Zijn doelpunt was de aanleiding voor Schalke-trainer Domenico Tedesco om in te grijpen. De jonge collega (32) van Bosz bracht creativiteit met Amine Harit en sleutelspeler Leon Goretzka, die niet fit genoeg was om te starten.

Doordat Dortmund na het doldwaze kwartier gas terug nam, kon Schalke al voor rust opschuiven. Dat leverde nog geen gevaar op, maar vlak na de pauze onderstreepten de bezoekers hun uitstekende start van de tweede helft met een vrije kopkans voor Goretzka, maar de bal ging over. In de 53ste minuut leek het wel 4-1 te worden, maar de rake kopbal van Naldo werd afgekeurd na inmenging van de videoarbitrage.

Dat was het startschot van een periode waarin Schalke de thuisploeg ontregelde. Dortmund liet niet zien te hebben geleerd van het gebrek aan scherpte bij de afgekeurde goal. Nadat Aubameyang niet profiteerde van gepruts van keeper Fährmann, was het dan eindelijk wel raak aan de andere kant, op prachtige wijze. Guido Burgstaller verschalkte doelman Roman Weidenfeller met een kopbal vol gevoel, na een lange bal van Stambouli.

Het elftal van Bosz was het volledig kwijt, want vijf minuten later kreeg het weer een doelpunt om de oren. Invaller Harit schoot raak na een voorzet van Yevhen Konoplyanka. Burgstaller was kort daarop zelfs dicht bij de 4-3, maar zijn inzet ging voorlangs. Achttien minuten voor tijd volgde een nieuwe domper voor Dortmund, toen Aubameyang een onnodige tweede gele kaart pakte. Uit de vrije trap kopte Burgstaller via een knappe reflex van Weidenfeller zelfs op de paal.

Daardoor stond het laatste kwartier in het teken van een slotoffensief voor Schalke en stand houden voor de tien man van BVB. Scheidsrechter Deniz Aytekin had zichtbaar moeite om in de vurige slotfase de touwtjes in handen te houden en het was een klein wonder dat hij geen rode kaarten meer uitdeelde, aan beide ploegen. Zo kwam invaller Gonzalo Castro goed weg bij een gemene overtreding op Harit, die het veld moest verlaten.

Toch maakte Schalke, dat al uitgewisseld was, met tien man de aansluitingstreffer. Caligiuri kon ongehinderd naar binnen snijden en schoot fraai raak in de linkerkruising. In de 94ste minuut was het ongelooflijke drama compleet voor Dortmund: Naldo kopte hard raak uit een hoekschop. Na het laatste fluitsignaal volgde nog een van de vele opstootjes tussen de twee ploegen.

Door het bizarre gelijkspel blijft Schalke 04 boven Dortmund staan in de Bundesliga. Schalke staat op plek drie door het punt, Dortmund volgt op drie punten op de vierde plaats. RB Leipzig, dat gelijktijdig zegevierde, neemt de tweede plaats over van Schalke

VI's Süleyman Öztürk over Borussia Dortmund - Schalke 04.