Bondsvoorzitter Bulgarije stapt op door 'spanningen', UEFA komt met statement

Reacties

De president van de Bulgaarse voetbalbond, Borislav Mihaylov, heeft ontslag genomen. Mihaylov werd daar al toe gemaand door de Bulgaarse minister-president Boyko Borissov na het racistische gedrag van Bulgaarse supporters in het EK-kwalificatieduel met van Bulgarije met Engeland.

Bondsvoorzitter Bulgarije stapt op door 'spanningen', UEFA komt met statement
© Pro Shots

De Bulgaarse voetbalbond maakt dinsdagmiddag melding van het ontslag van Mihaylov, maar bevestigt niet dat het ontslag een gevolg van het verzoek van de minister-president is. 'Zijn besluit is het gevolg van de recente spanningen die schadelijk zijn voor het Bulgaarse voetbal en de Bulgaarse voetbalbond. Mihaylov heeft te kennen gegeven dat hij bereid is om waar mogelijk zijn steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van het Bulgaarse voetbal', zo laat de voetbalbond weten in een kort statement.

Mihaylov was al vóór het EK-kwalificatieduel tussen Bulgarije en Engeland onderwerp van gesprek. Hij vond dat de zorgen van Engeland omtrent racisme in Bulgarije onterecht en aanstootgevend waren. De zorgen bleken echter wel terecht, zo bleek maandagavond na het duel dat door Engeland met 0-6 gewonnen werd.

UEFA
Het ontslag volgt niet alleen na het verzoek van Borissov, maar ook na een uitgebreid statement van de UEFA. Aleksander Ceferin, voorzitter van de UEFA, sprak zijn hoop uit met de 'gehele voetbalfamilie' de racisten aan te kunnen pakken. 

'Er waren tijden, niet lang geleden, dat de voetbalfamilie dacht dat racisme een ver-van-mijn-bed-show was. De laatste jaren heeft ons geleerd dat die gedachte misplaatst is. De opkomst van nationalistisch gedrag over het gehele Europese continent heeft de laatste tijd gezorgd voor onacceptabel gedrag. Sommige mensen dachten dat een plek tussen voetbalfans de goede plek was om hun verschrikkelijke kijk op de wereld een podium te geven.'

'Als bestuursorgaan weet ik dat wij geen populariteitswedstrijden winnen. Men moet echter weten dat wij er als UEFA zijnde, in samenwerking met FARE (Football Against Racism Europe), er alles aan doen om racisme te verbannen uit de sport volgens ons driestaps-protocol. De straffen van de UEFA omtrent racisme voor clubs en bonden zijn zwaarder dan in welke sport dan ook. De minimumstraf is zelfs een tijdelijk stadionverbod en de UEFA is het enige voetbalorgaan dat een speler voor tien wedstrijden schorst voor racistisch gedrag. Geloof me, de UEFA doet er echt alles aan om deze ziekte uit het voetbal te verbannen. Regeringen moeten meer doen en de gehele voetbalfamilie, van spelers tot coaches tot fans, moet de oorlog verklaren aan racisten.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.